– VG må ha en nærmest kirurgisk gjennomgang av hva som gikk feil, sier avisas tidligere sjefredaktør og nå styreleder Torry Pedersen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

VGs styreleder vil ha kirurgisk gjennomgang av Giske-videosaken

Må finne ut hva som gikk feil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styreleder Torry Pedersen i VG vil ha en nøye gjennomgang av hvordan avisa dekket saken om videoen av Trond Giske i Oslo.

– VG må ha en nærmest kirurgisk gjennomgang av hva som gikk feil, sier avisas tidligere sjefredaktør og nå styreleder Torry Pedersen til Medier24.

Onsdag kveld sendte TV 2 et intervju med kvinnen som danset med Ap-politikeren på Bar Vulkan. I intervjuet retter hun kritikk mot VG og journalist Lars Joakim Skarvøy og hevder at avisa publiserte sin første sak mot hennes vilje.

Hun sa også gjentatte ganger før publisering at hun var direkte feilsitert i saken.

– Vi har gjort en alvorlig feil. Da fortjener vi kritikk. Vi har beklaget og er oppriktig lei oss for det som har skjedd. VG går gjennom alle sider av saken for å forstå og lære. Det arbeidet pågår fortsatt, skriver VGs sjefredaktør Gard Steiro i en epost til NTB torsdag.

Hever terskelen

Pedersen sier at avisa nå jobber seriøst med å finne ut hva som har gått galt.

– Så må man heve terskelen for at slike ting gjentar seg. Alt dette er jeg trygg på at de har iverksatt, sier Pedersen.

På spørsmål om han er bekymret for at VGs troverdighet er svekket, svarer han at det i alle fall er åpenbart at saken ikke umiddelbart styrker tilliten.

– Slik det nå kommuniseres, er det begått en alvorlig feil. Det eneste man kan gjøre, er å beklage og finne ut hva som har skjedd feil. Så må man fortsette å levere god journalistikk, for tillit kan gjenvinnes, sier han.

Styrelederen føler seg godt nok orientert om saken og har en løpende dialog med Steiro om hvilket arbeid som er gjort.

«Det ble litt mye»

Det omstridte og anonyme sitatet lød slik i VG: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». Overfor TV 2 er kvinnen klar på at hun ikke sa at «det ble litt mye», og at hun ba om at denne delen av sitatet måtte strykes før hun etter hvert ville trekke hele sitatet.

– Det jeg reagerer mest på, er at det ser ut som en veldig kritikkverdig håndtering av en kilde som er uvant med mediene. Hun forteller til TV 2 at hun har forsøkt å rette opp og komme med sin versjon av historien, uten å bli hørt, sa Presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen til Aftenposten onsdag kveld.

Det var torsdag ikke kommet inn noen klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) på saken, men Floberghagen sier hun godt kan tenke seg å få en slik sak til behandling og ønsker at noen klager den inn.

Powered by Labrador CMS