Elin Floberghagen og Håvard Melnæs møttes til diskusjon på årets PUFF-konferanse om kildevernkonflikten, men ble ikke enige.

Josimar-klage om kildevern av NFF-topp skal opp i PFU på onsdag

Klaget inn av Elin Floberghagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal den svært spesielle klagen mot Josimar behandles.

Det er generalsekretær i Norsk Presseforbund (NP) Elin Floberghagen som har klaga inn fotballmagasinet fordi hun mener de har brutt kildevernet.

Hun mener de har brutt punkt 3.4 og 3.5 i Vær varsom-plakaten.

– Jeg er tilbakeholden med å bruke denne retten. Og det er første gang jeg bruker den i min tid som generalsekretær. Men det er en viktig diskusjon å få opp i utvalget, sa Floberghagen til Journalisten i sommer, da det ble klart at hun skulle klage inn Josimar.

Det er presseforbundet som har opprettet PFU, og generalsekretæren har mulighet, en såkalt initiativrett, til å klage inn medier til utvalget. Det er ellers bare dem som er «berørt» av en sak som kan klage til PFU.

Avslørte identitet til kilde

Josimar og redaktør Håvard Melnæs var omdiskutert i våres, etter at magasinet selv avslørte identiteten til en anonym kilde i en PFU-innklaget sak.

Kilden viste seg å være generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norsk Fotballforbund, som selv sto bak PFU-klagen mot magasinet, blant annet for manglende kontroll av opplysninger.

Josimar og Melnæs mener PFU-klagen utgjør et forsøk på maktmisbruk, og at presseforbundet og PFU har latt seg bruke.

Magasinet den gang fikk skarp kritikk, blant annet fra Floberghagen.

Melnæs er selv blant dem som oppfordret Floberghagen til å bruke sin initiativrett til å klage Josimar inn for PFU for brudd på kildevernet:

– Så vi faktisk får en ordentlig debatt om kildevernet, i stedet for at det svares på autopilot og hoppes bukk over ubehagelige spørsmål, sa Melnæs til Journalisten i juni.

«Har ikke blåst en kilde»

Floberghagen klaget inn Josimar i august.

Les både klage, tilsvar og PFUs oppsummering av saken her.

I Josimars tilsvar kommer det fram at de mener Floberghagens bruk av begrepet «blåst en kilde» er en «uredelig framstilling av saksforholdet»:

«Ved å bruke et slikt uttrykk, fremstiller Floberghagen det som om vi har kastet en varsler under bussen. Vi har ikke 'blåst en kilde'. Vi har derimot avdekket et svært kritikkverdig forhold utøvd av øverste administrative leder i Norges Fotballforbund.»

Islamsk kultursenter med to klager

Disse sakene skal ellers behandles åpent i PFU på onsdag:

Alle de åpne sakene på møtet vil bli strømmet her på Journalisten. Andre medier som ønsker strømme hele eller deler av møtet på egen nettside, står fritt til det. Det er også mulig å laste ned videoene i ettertid.

Powered by Labrador CMS