Leder i Pressefotografenes klubb, Cicilie S. Andersen, på jobb i NRK.
Leder i Pressefotografenes klubb, Cicilie S. Andersen, på jobb i NRK.

Årets bilde 2024

Endrer Årets bilde-regelverket: Forbyr KI-bilder

Pressefotografenes klubb mener KI ikke hører hjemme i fotojournalistikken.

Publisert Sist oppdatert

Fristen for å sende inn bilder til Årets bilde-konkurransen er rett over nyttår. Nytt i år er at Pressefotografenes klubb presiserer at bilder laget av kunstig intelligens (KI), er utestengt fra konkurransen. 

«Alle fotografier som sendes inn skal være laget med et kamera. Ingen syntetiske eller kunstig genererte bilder er tillatt, og ingen bruk av kunstig generativ fyll er tillatt. Enhver bruk av disse verktøyene vil automatisk diskvalifisere bidraget fra konkurransen», står det nå på nettsiden til PK.

Videre heter det: 

«Som fotojournalister er troverdigheten det viktigste vi har. Og vi har et ansvar for å ikke bryte den fotojournalistiske kontrakten med leseren. Kunstig intelligens (KI) brukes ofte til å skape eller generere bilder og ikke å faktisk dokumentere vår verden. Vi mener derfor at KI har ingenting å gjøre i fotojournalistikken.»

Allerede i oktober varslet PK-leder Cicilie S. Andersen at det ville komme nye KI-regler i et debatt-innlegg i Journalisten

Word Press Photo har innført tilsvarende KI-regler, etter at det først ble varslet at det ville bli åpnet opp for KI-bilder i kategorien «åpen klasse».

Fristen for å sende inn bidrag til Årets bilde 2024 er 5. januar.Powered by Labrador CMS