NRK var først ute med å omtale Erna Solbergs smittevernbrudd på Geilo.
NRK var først ute med å omtale Erna Solbergs smittevernbrudd på Geilo.

NRK har jobbet med statsministerens smittevernbrudd i tre uker

– Fikk ordinært tips.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering: Ingressen i denne artikkelen lød først «Konfronterte Erna samme dag som det skjedde». Det medfører ikke riktighet, og er endret. NRK kontaktet statsministeren denne uka. NRK har selv endret formulering om kontakt med statsministeren i sin sak.

NRKs nyhetssjef har påpekt at NRK ikke hadde sikker kunnskap om smittevernbruddet. Journalistens vinkling er endret fra «NRK visste om» til «NRK har jobbet med».

NRK var først ute med å fortelle om at statsminister Erna Solberg innrømmet brudd på de nasjonale smittevernbestemmelsene, torsdag 18. mars.

Men statskanalen har hatt kjennskap til minst ett av de to tilfellene av smittevernbrudd siden kort tid etter at det første tilfellet inntraff.

Det bekrefter nyhetssjef Kyrre Nakkim i NRK.

– NRK fikk et ordinært tips om smittevernbruddet. Så har det tatt tid å få klarhet i hva som faktisk har skjedd, og hva som er gjeldende regler og forskrifter. Dessuten mente vi saken ville være klart best hvis statsminister og familien ville gi tilsvar, sier han til Journalisten.

– Raskt til publisering

NRK fikk intervju med Solberg i går, torsdag.

– Fra vi fikk intervjuet, som også inneholdt noe ny info for oss, går det raskt til publisering, sier Nakkim.

Formuleringen i første versjon av NRKs artikkel kunne leses som at NRK gjorde statsministeren oppmerksom på smittevernbrudd allerede 25. februar.

Formuleringen er endret til «Etter at NRK denne uka gjorde statsministeren oppmerksom på regelbruddet som fant sted 25. februar [...]»

Forespørsel for tre dager siden

Nakkim presiserer at NRK tok kontakt om saken først denne uka.

– De har ikke hatt tre uker til å forberede tilsvar. Vi fikk nyss i smittevernbruddet 25. februar, men visste som sagt ikke alt da. Den formelle forespørselen om tilsvar fikk de for tre dager siden, sier han.

Nakkim mener det blir feil å melde at NRK «visste om» smittevernbruddet, som Journalisten først skrev.

– Vi har hatt tips om saken og jobbet med informasjonen. Men hadde vi visst, så hadde vi publisert saken, sier han.

Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor viser til Solbergs egen oppdatering torsdag, på spørsmål fra Journalisten om kontakten med NRK.

– Som vanlig kommenterer vi aldri vår dialog med pressen, sier Alstadsæter.

Powered by Labrador CMS