Det er store mengder dokumenter Kristiansand kommunen ikke gjorde søkbare. Så pass mange at de er dobbelt så høye som Tarjei Leer-Salvesen om de stables i høyden. foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

Fevennen gjør porten høy og vid

Var lei av postjournaler som ikke var søkbare. - Vi hjelper kommunene, enten de vil eller ei.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I løpet av to dager ble det gjennomført 2.400 søk i Kristiansand kommunes postjournalister - på Fædrelandsvennens nye portal Sørlandsporten. Med hjelp av avisens medarbeider Tarjei Leer-Salvesen er for eksempel Kristiansand kommunes postjournaler blitt søkbare.

- Det er et veldig bra tiltak av FVN, og så er det veldig viktig å ta tak i dette, sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund. Hun synes det er spesielt at Kristiansand kommune stengte søkemuligheten til postlistene for halvannet år siden. Det er å gå tilbake i tid, sier hun.

- Det er kreativt og bra at avisen lager sin egen søkemulighet, og så er det veldig fint at de åpner opp og deler det med andre. De sørger for den åpenheten kommunen skulle gjort.

Høye dokumentbunker

Spoler vi halvannet år tilbake i tid, like over nyttår i 2013, velger kommunen å stenge for søk i postlistene. Etter dette lager de tekst-PDF av postlistene, skriver dem ut, tar bilder av postlistene og så legger disse ut som bilde-PDF’er.

Etter at journalistene i byen, deriblant Tarjei Leer-Salvesen, klaget til politikerne, ble det fattet vedtak om at kommunen skulle være et fyrtårn for åpenhet i Kommune-Norge. Men tårnet lot seg vente på. Faktisk har ikke kommunen gjort noe før Fædrelandsvennen lanserte portalen.

For Leer-Salvesen var det journalistisk viktig å få på plass mulighetene til å søke.

- Jeg måtte klikke meg inn manuelt og lese med øynene. Det er over 30.000 dokumenter å gå gjennom. Det er to ganger min høyde i A4-ark om du stabler dem oppå hverandre. Det er ikke praktisk gjennomførbart. Og som journalist har jeg ikke tid til det.

Han tror kommunen kanskje er den eneste i landet som legger ut postlistene som PDF. Som sagt, da regionavisen la ut søkbare postlister for kommunen, fulgte byråkratene etter og sa at det nok likevel ikke var så vanskelig.

Deler broderlig

I utgangspunktet ville det for Fædrelandsvennen vært et stort konkurransefortrinn å holde søket internt, men det syntes Leer-Salvesen ville være for galt. Dermed fikk også konkurrentene tilgang.

Målet hans er at Sørlandsporten har rundt 100 besøkende hver dag. Det gir en nær kontakt med potensielle tipsere som de også kan følge fra et tidlig stadium når de ber om hjelp. Allerede er det kommet noen interessante samtaler.

Og så skal han ta tak i de andre offentlige institusjonene som ikke har søkbare postlister, som Sørlandssykehuset eller Universitetet i Agder.

- Gjør de ikke postlistene søkbare selv, har vi signalisert at vi kommer til å gi dem det i gave. Enten de vil eller ikke.

Alle av landsdelens journaler er samlet på portalen.

Powered by Labrador CMS