Politisk redaktør Vidar Udjus tviler på at Ap synes norske journalister er for venstrevridde i disse tider. Foto: Fædrelandsvennen

Valgpraten: – Vi i tradisjonelle medier bør nok bli flinkere til å se hva som rører seg på andre plattformer

Politisk redaktør Vidar Udjus anser det som en plikt å stemme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Snart er det lokalvalg. Journalisten har spurt redaktører og politiske kommentatorer i norske aviser om deres forhold til valg, journalistikk og om de selv bruker stemmeretten.

Vidar Udjus er politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Her kan du lese flere Valgpraten.

– Stemmer du ved politiske valg?

– Ja, jeg stemmer ved årets valg. Anser det som en demokratisk plikt.

– Hva har overrasket deg mest så langt i årets valgkamp?

– Det som har overrasket meg desidert mest er at Ap ikke klarer å komme på offensiven, til tross for en regjering med store, indre problemer. Selv om det er lokalvalgkamp burde dette vært en gyllen anledning for Ap, også til å posisjonere seg før stortingsvalget.

– Mener du politiske journalister og redaktører bør bruke sin stemmerett? Hvorfor, hvorfor ikke?

– Jeg mener at vi som redaktører som er opptatt av å hegne om demokratiet og ber folk bruke stemmeretten, selv bør være de første til å gjøre det samme.

– Hva er din morsomste eller rareste opplevelse innen politikk eller politisk journalistikk?

– For noen år siden dekket jeg fylkesårsmøtet i Aust-Agder Ap. Underveis i debatten holdt en AUF-er et heidundrende oppgjør med Frp, og avsluttet med en ganske spesiell versjon av bønnen «Fader Vår», hvor han flettet inn Frp. Innlegget falt i svært god jord i salen, hvor flere reiste seg og klappet. Det samme gjorde en kollega fra en lokalavis på pressebenken. Da han så at vi andre fremdeles satt nede og kikket undrende på ham, sa han: «Ja, ja. Men det var jo et himla godt innlegg».

– Hvor mener du grensen bør gå for relasjoner mellom politikere og journalister?

– Vanskelig å definere eksakt. Kildepleie er en viktig og nødvendig del av jobben. Men jeg mener man ikke bør skrive saker eller kommentarer om personlige venner, som man omgås på fritiden eller sosialt.

– Hva er de viktigste egenskapene til en politisk journalist?

– Da jeg søkte min første journalistjobb, var redaktørens første spørsmål: Er du nysgjerrig? Det står fremdeles først, tenker jeg. I tillegg: interesse for politikk, og kunnskap om vårt politiske system, for å kunne plassere utspill og utsagn for leserne i en kontekst.

– Er norske journalister for venstrevridde?

– Tviler på at Ap synes det i disse tider. Min erfaring er at norske journalister er kritiske til makta, som nå innehas av de borgerlige på nasjonalt plan. Men vi i tradisjonelle medier bør nok bli flinkere til å se hva som rører seg på andre plattformer.

Powered by Labrador CMS