Marianne Gauslaa. Foto: Kathrine Geard. Montasje: Birgit Dannenberg
Marianne Gauslaa. Foto: Kathrine Geard. Montasje: Birgit Dannenberg

Avrunder protest med alternativ årsfest

80 journalister i Fædrelandsvennen samles lørdag, mens resten av bedriften fester over gata.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter det Journalisten.no forstår, er de 95 medlemmene av redaksjonsklubben innstilt på å jobbe som normalt igjen etter helgen. Misnøyen med de lokale forhandlingene og lønnsdiktatet, som ble kjent 17. desember, resulterte i bylinenekt, tilbakelevering av årets julegave fra ledelsen, boikott av julelunsjen, overtidsvegring, idétørke og protestaksjon med egne T-skjorter med Solidaritet-logo.

I tillegg har misnøyen ført til at ingen journalister har meldt seg på bedriftens årsfest, som finner sted på Klubben i Kristiansand lørdag.

Journalistene arrangerer sin egen samling til samme tid, noe som ikke kan oppfattes som annet enn en protestmarkering. Journalistenes arrangement er lagt til hotell Caledonien, som ligger vis-à-vis Klubben.

Rekordoppslutning

– Vi skal ha vår egen fest, mens ledelsen, eiere og andre ansatte har sin årsfest på Klubben. Det har aldri vært så stor oppslutning før om en klubbfest. At folk slutter så godt opp om denne markeringen demonstrerer samhold og engasjement, og at folk har behov for å møtes og gi hverandre litt honnør for det vi har vært gjennom den siste tiden, sier leder av redaksjonsklubben, Marianne Gauslaa.

Redaksjonsklubben har ikke hatt noen formell rolle i de ulike misnøyetiltakene. Gauslaa ser på den alternative festen i morgen som en avrunding av den vanskeligste tiden. Hun understreker at klubben er i dialog med ledelsen og har opprettet nye fora for samtaler.

– Er vennlige

– Derfor har også vi et ansvar for å komme videre og løse problemene våre. Det er vi innstilt på. Vi forholder oss profesjonelt og ryddig om dagen, lager gode produkter og er vennlige, sier Gauslaa.

Misnøyen har imidlertid ikke fordampet helt i den høye interntemperaturen i mediehuset. Noen snakker om å ta fram T-skjortene hver lønningsdag. Én av journalistene beskriver sin egen holdning slik overfor Journalisten.no:

– Jeg kan ikke se for meg at man plutselig blir happy igjen, kaster seg rundt og lager gode saker. Vi er langt fra fornøyd med det som har skjedd med lønnsoppgjøret og temabilaget.

Vadseth vil forhandle

På et allmøte i Fædrelandsvennens redaksjon mandag gjorde Vadseth det kjent at han selv vil lede de neste lønnsforhandlingene i redaksjonen. Dette har bidratt til å øke forhåpningene om en bedre lønnsutvikling i forhold til sammenlignbare aviser.

– Ved å ta det grepet, har vi jo forventninger til at Vadseth vil prøve å løfte lønnen i sin egen redaksjon, slik at vi ikke blir liggende 50.000–90.000 kroner under de andre regionavisene. Selv ligger han på topp blant redaktørene i disse avisene. Men til nå har ikke Vadseth gitt noen signaler om at vi bør ha slike forventninger, er kommentaren fra klubbleder Gauslaa.

Sjefredaktør Hans-Christian Vadseth har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Powered by Labrador CMS