Harald Skoglund Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter.

Pressens Faglige Utvalg

Filter Nyheter ble ikke felt i PFU

– Personens historikk er av offentlig interesse, konkluderte PFU.

Publisert Sist oppdatert

Under dagens møte, konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter få minutter at Filter Nyheter ikke har brutt god presseskikk. 

– Når en stiller til valg og ønsker å være tillitsvalgt, så har personens historikk en offentlig interesse, selv om det ligger langt bakover i tid, sa Ellen Ophaug, journalist i Fredriksstad Blad og nestleder i PFU.

Filter Nyheter publiserte 10. mai 2023  en artikkel med tittelen «Tidligere nynazist er listetopp for Norgesdemokratene: Her poserer han med britisk høyreekstremist i 2018». I artikkelen omtales listetopp for Norgesdemokratene og forlegger i Legatum Publishing, Tore Rasmussen. Det er han som har klaget saken til PFU.

Rasmussen mener seg stigmatisert, blant annet fordi Filter Nyheter omtalte han som tidligere nynazist, og at det vises til at han i ungdomsårene var medlem av den høyreekstreme, halvreligiøse gruppen Vigrid. 

I klagen skriver han at: «Det er helt tydelig at jeg ikke er tilhenger av denne ideologien. «Nynazist» er en svært belastende merkelapp i vårt samfunn, og blir ofte brukt som et skjellsord. Derfor må man være varsom når man bruker denne betegnelsen.»

Filter Nyheter er klaget inn for brudd på Vær varsom-plakatens (VVP) punkt 2.3 om bakenforliggende forhold, punkt 4.1 om saklighet og omtanke og punkt 4.3 om respekt for menneskers egenart og varsomhet ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende.

Filter Nyheter avviser å ha brutt god presseskikk. I tilsvaret skriver de at artikkelen «gir en nøktern og presis framstilling av vesentlige opplysninger om en listetopp i et politisk parti i årets valg». De mener dessuten at klageren ikke peker på konkrete feil, men at han etterspør potensielle tilføyelser eller nyanseringer som han fått anledning til å oppnå ved å komme med imøtegåelse eller innspill. Men det avslo han å gjøre, mener avisen. 

PFU kan ikke se at Filter har utelatt opplysninger som var så sentrale at det utgjør et presseetisk brudd, jf. VVP 3.2, om kildebredde. For øvrig merker utvalget seg at avisen etter publisering la inn en av opplysningene som klager mener mangler.

– Det er forståelig at det er belastende at fortiden og historikken blir dratt opp. Samtidig er det interessant informasjon og relevant for leserne og velgerne før valget, avsluttet Anne Weider Aasen fra TV 2 og leder i PFU. 

Powered by Labrador CMS