SVA-redaktør Gunnar Sætra er ikke nådig mot manglende fiskerifokus i nordnorske redaksjoner.

Slakter nordnorske redaksjoner: – Nå kan vi bruke helga til å skjemmes

SVA-redaktøren ikke nådig mot manglende fiskerifokus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Nordnorske journalister samles nok en gang til konferanse uten å snakke om fisk. 'Fiskekakedirektivet' råder fortsatt», skriver ansvarlig redaktør Gunnar Sætra i Sør-Varanger Avis i en kommentar som oppspark til helgas Svarte Natta-konferanse i Tromsø.

Han tegner et nedslående bilde av status for dekningen av fiskerifeltet i nordnorske redaksjoner.

«Vi har nedprioritert fiskeristoffet i flere tiår og dermed forsømt utviklinga i Nord-Norges viktigste næring gjennom tidene», konkluderer Sætra.

I en bredt anlagt tekst skriver redaktøren om hvordan han opplevde fokuset på en av landsdelens og landets viktigste ressurser i tidligere år, sett opp mot dagens situasjon:

«Rundt 1990 hadde mange nordnorske aviser – og NRKs distriktskontor – journalister som jobba mer eller mindre fast med fiskeristoff. Jeg vet det, fordi jeg brukte å møte disse journalistene på årsmøtene i fiskeriorganisasjonene og på ulike konferanser», skriver Sætra.

«Fiskekakedirektivet» er derimot en nyere kurs der fiskeristoff skulle nå «folk» og omhandle det man fant i ferskvare- eller frysedisken, ifølge Sætra. Nedprioritering av dekningen av «vanskelig» stoff som fiskeriforvaltning, kvotefordeling og havrett har skjedd i mange nordnorske redaksjoner, og det har hatt konsekvenser, mener redaktøren:

«Nordlys var langt fra aleine om å kaste fiskeridekninga over bord rundt årtusenskiftet. Den forsvant i stor grad fra spaltene i alle nordnorske aviser. Dermed fikk ulike regjeringer gjennomføre store strukturelle endringer i fiskerinæringa uten at det førte til noen offentlig samtale omkring det – og uten å vise hvordan endringene ramma kystsamfunnene.»

Det er ille at dagspressa og NRK har «avviklet fiskerijournalistikken» framfor å utvikle den, skriver Sætra, og avslutter:

«Svarte Natta-konferansen er flaggskipet blant møteplassene for nordnorske journalister og redaktører. Nå kan vi bruke helga til å skjemmes over dårlig fiskeridekning de siste 20 årene. Vel hjemme er det tid for å finne ut hvordan dette kan rettes opp.»

Les hele kommentaren hos Sør-Varanger Avis.

Powered by Labrador CMS