NTBs sjefredaktør og administrerende direktør Pål Bjerketvedt.

Scanpix saksøker Google

Mens svenskene krever fem millioner av søkegiganten, er dialogen fersk i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Sverige har Scanpix gått til rettslige skritt for å få slutt på at Google News bruker deres bilder uten tillatelse. Ifølge svenske Journalisten har dialogen ikke ført fram, og nå krever fotobyrået fem millioner svenske kroner i erstatning for ulovlig kopiering av deres bilder.

Det hele skal ha pågått siden november 2008, heter det i søksmålet. Bildebyrået ønsker også at retten skal nekte Google å fortsette denne praksisen.

Til bransjebladet Dagens Media skriver Google at de respekterer opphavsretten, og at de har lagt til rette for at publisistene med enkle grep kan hindre Googles roboter fra å plukke opp deres innhold.

– Vi mener Google News er en sterk fordel for publisister og rettighetshavere, og vi får flere forespørsler om å bli inkludert enn ekskludert, skriver Google.

Følger fra sidelinjen

I Norge følger Scanpix det som skjer i Sverige fra sidelinjen. Scanpix- og NTB-sjef Pål Bjerketvedt forteller til Journalisten at situasjonen her er annerledes enn i nabolandet hvor det har vært drøftinger mellom partene i flere år, og hvor uenigheten mellom partene er sterk.

– Vi har innledet en dialog med Google om det samme temaet. Alle publisister på nett som bruker vårt innhold betaler i prinsippet for det. Det er utgangspunktet for henvendelsen til Google Norge for få uker siden, sier Bjerketvedt.

Han understreker at det ikke er snakk om rettslige henvendelser til søkegiganten nå. Hvilke konsekvenser utfallet av den svenske saken får i Norge er vanskelig å si i skrivende stund, sier Bjerketvedt.

Avventer rettslige skritt

Redaktøren forklarer at problemstilling er verken ny eller isolert til Norden. Både AP, Reuters og flere store byråer har engasjert seg i spørsmålet.

– Dette er også et tema som vi er opptatt av i den europeiske nyhetsbyråalliansen.

Dersom Scanpix vinner fram i retten i Sverige, vil det indirekte kunne påvirke det norske selskapet i forhold til bildeflyt og forretningsmessige forhold. Økonomiske utslag, er det for tidlig å si noe om.

Powered by Labrador CMS