I 2020 saksøkte Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsen staten for å få omgjort vedtaket om BPA. Her i Oslo tingrett i august 2021.

Jon Henrik Larsen

Høyesterett-anke avvist: Redaktøren er bekymret for videre drift av Salangen-Nyheter

– At hans lidenskap er å gi ut den lille avisa, blir ikke anerkjent, sier Fabian Stang.

Publisert

Redaktør og grunnlegger av Salangen-Nyheter, Jon Henrik Larsen, er bekymret for avisas fremtid etter at anken hans ble avvist av Høyesterett. 

– Det er utrolig tøft, trist og trasig, sier han til Journalisten. 

I 2020 saksøkte Larsen staten for å få omgjort et vedtak om tilgangen til brukerstyrt personlig assistent (BPA). Redaktøren, som har autisme, mener han er avhengig av assistent som kan bistå ham i arbeidet med Salangen-Nyheter.

Både tingretten og lagmannsretten støttet statens syn om at bistandsbehov i tilknytning til arbeid ikke gir grunnlag for krav på BPA. 

I september 2022 ble det klart at Larsen anket saket videre til Høyesterett, men nå opplyser Henriksen at anken ble avvist.

– Det synes jeg er beklagelig, men nå setter vi en strek for det rettslige i denne saken, sier redaktøren. 

Driver fra hånd til munn

Fordi økonomien kom ut av kontroll etter at Larsen mistet tilgangen på BPA fra kommunen, meldte han oppbud på aksjeselskapet Salangen-Nyheter Drift i 2021. 

Året etter måtte han også melde oppbud på Salangen-Nyheter AS, men redaktøren fikk hjelp til å fortsette driften da tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang kjøpte deler av konkursboet og førte det tilbake til redaksjonen. 

Jon Henrik Larsen (t.v.) og Fabian Stang.

– Jeg synes det hadde med verdighet å gjøre – at han skulle få drive med sin hobby på lik linje med andre med funksjonshemming, forklarer Stang til Journalisten.

I fjor ble Nye Salangen-Nyheter AS opprettet med Stang som eier. 

Han forteller at ordningen har fungert ganske bra, men at Larsen fremdeles trenger noen rundt seg som kan være til hjelp. 

– Vi driver fra hånd til munn, og prøver å få det til å gå rundt med annonsesalg, forklarer Stang.

– Blir ikke anerkjent

Den tidligere Oslo-ordføreren peker på flere problemer i behandlingen av saken til Larsen. Et av dem er at rettighetene man har som funksjonshemmet blir tolket forskjellig i ulike kommuner. 

– Vi ser at noen har flyttet fordi det gir økt mulighet til BPA. Sånn skal det ikke være, sier Stang. 

Jo mer han har tenkt på saken til Larsen, desto klarere har det blitt for ham at journalistikk ikke ser ut til å være en anerkjent som hobby. 

– Hvis han hadde vært opptatt av svømming eller sjakk ville det vært opplagt at han hadde fått BPA. At hans lidenskap er å gi ut den lille avisa, blir ikke anerkjent.

Mye er fremdeles usikkert for Salangen-Nyheters fremtid, og redaktøren står i fare for å miste redaksjonslokalet. 

Om det ikke blir en videre fortsettelse i lokalene, heller Larsen mot å legge ned avisa, forteller han. Men inntil videre fortsetter han å levere positive nyheter fra Salangen. 

– Vi skal i hvert fall holde ut og se hva vi kan oppnå med Fabian som eier. Hadde det ikke vært for ham, hadde Salangen-Nyheter vært en saga blott, avslutter Larsen. 

Powered by Labrador CMS