På veiene nord for Oslo er det mye vann som følge av ekstremværet Hans.

Innlandsavisene stålsetter seg før ekstremværet

– Å være på riktig sted til riktig tid er den store utfordringen i en uforutsigbar situasjon, sier nyhetsredaktør. 

Publisert

 Ekstremværet Hans er på vei inn over Norge mandag ettermiddag, og flere innlandsaviser forbereder seg på det som venter de neste to døgnene. 

Hos Gudbrandsdølen Dagningen har de brukt dagen på å forberede bemanning mot det som ser ut til å bli en dramatisk kveld.

Store områder

– Vi kaller inn frilansere og flytter om på folk slik at vi har dekning fra tidlig morgen til sent på kveld. Vi har medarbeidere som er ivrige på å gi leserne våre mest mulig informasjon som også har sagt seg villige til å jobbe overtid, sier nyhetsredaktør i Gudbrandsdølen Dagningen, Anne-Marie Løkken, til Journalisten.

Flere av journalistene er nå sendt hjem for å kunne komme tilbake senere i ettermiddag, når det er forventet å komme virkelig store nedbørsmengder. De har også dekning for natta som kommer.

– Det blir en utfordrende oppgave når vi dekker et så stort område med 12 kommuner. Å være på riktig sted til riktig tid er den store utfordringen i en uforutsigbar situasjon.

De er veldig spente på jordskredfaren og bekker der vannstanden øker raskt. Det skjer plutselig og gjør det vanskelig å planlegge, sier Løkken.

– Men vi følger med hele tida og sender folk ut så fort som overhodet mulig når det skjer noe som bør dekkes, avslutter hun.

«Alle mann på dekk»

 I Aurland og Årdal er det sendt ut rødt farevarsel, og hos Porten venter de spent på hvordan ting utvikler seg.

– Vi ser ikke de store naturkreftene ennå, men vi husker sist det var flom og da var det «alle mann på dekk». Den samme mentaliteten har vi nå, sier ansvarlig redaktør Lasse Styve Andersen til Journalisten.

Oppland Arbeiderblad har også et stort område å dekke og har ifølge nyhetsredaktør Erik Børresen brukt helga på å forberede seg.

Erik Børresen i Oppland Arbeiderblad sier at de begynte å forberede seg på ekstremværet allerede i helga.

– Vi er der vi bør være bemanningsmessig. Vi dekker 14 kommuner og det er litt «kjett» når man ikke vet hvor det smeller. Men vi mener selv vi er gode på hendelser når det først skjer, sier han til Journalisten.

De har gode systemer, rutiner og folk som takler uforutsette hendelser og et stort nyhetstrøkk godt, sier Børresen. Han forteller at de nå har større og bedre kveldsbemanning enn opprinnelig oppsatt, og at de også vil benytte seg noe mer av overtid og fleksitid enn normalt.

Vi prøver å være opptatt av folkene som rammes og konsekvensene ekstremværet fører med seg. Alle i redaksjonen har kommet godt forberedt til denne uka, og er klare for å gi en ordentlig innsats til å være en god formidler av informasjon og nyheter når folk trenger oss som mest, avslutter han.

Powered by Labrador CMS