En journalist observerer lasteskipet Razoni fra Odessa i august. Mye handlet om Ukraina i utenriksjournalistikken i 2022.

IR-prisen åpner for nominasjoner: – Utenriksjournalistikken viktigere enn noen gang

Skal hedre utenriksjournalistikk fra 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Internasjonal reporters (IR) årlige pris har nå åpnet for innsendte nominasjoner, med frist til 10. februar, meldes det i en pressemelding.

Prisen skal gå til journalistikk som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema.

Men selv om krigen i Ukraina har dominert i nyhetsbildet, oppfordres det til å sende inn bidrag fra andre regioner og andre tema. Man kan nominere både seg selv og andre.

– 2023 har vært det viktigste året for utenriksjournalistikken siden Berlinmurens fall i 1989. Russlands invasjon og krigføring i Ukraina er ekstreme hendelser, som stiller store krav til journalistene som skal dekke den, både de som er i felt og de som rapporterer om den på andre måter. Krigen angår norske lesere, lyttere og seere direkte og indirekte, og har gjort utenriksjournalistikken viktigere enn noen gang. I juryen er vi spent på hvordan det vil speile seg i årets nominasjoner, sier juryleder for IR-prisen, Tove Gravdal, i pressemeldingen.

Gravdal håper også at mindre redaksjoner vil sende inn sine bidrag.

– I fjor dominerte de store Oslo-mediene, så vi oppfordrer medier i hele landet til å sende inn sine reportasjer og graveprosjekter. Nettopp nå, under Ukraina-krigen, som er kommet tett på mange mennesker i hele landet, regner vi med at flere medier enn vanlig har gode kandidater til årets IR-pris, sier jurylederen i pressemeldingen.

I juryen sitter også Anne Hege Simonsen, sosialantropolog og leder for Institutt for journalistikk og mediefag ved Oslo Met, og Philip Crabtree, tidligere utenriksjournalist i Dagsavisen og nåværende spesialrådgiver i Redd Barna.

Prisen er på 20.000 kroner og blir delt ut under Skup-konferansen 21.-24. april.

Nominasjoner kan sendes inn via dette skjemaet.

Powered by Labrador CMS