Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener mediebransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å dele ut aviser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Samferdselsministeren vil ikke betale hundrevis av millioner for «tomme postbiler»

Bransjen frykter avisdød.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener mediebransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å dele ut aviser.

– Det er grenser for hvor lenge staten kan betale hundrevis av millioner kroner for å kjøre tilnærmet tomme postbiler over hele landet. Videre digitalisering er derfor nødvendig, sier Dale til Klassekampen.

Den norske mediebransjen frykter avisdød dersom Posten fra 2020 bare vil gå med post annenhver dag, slik de ønsker.

15 prosent av landets papiraviser distribueres av Postens bud. Dette er i grisgrendte områder hvor det ikke finnes andre alternativer.

Ifølge Landslaget for lokalaviser har 60 mediehus over 30 prosent av sitt papiropplag distribuert av Posten. Mediebransjen mener konsekvensene av forslaget er altfor dårlig utredet, og krever at regjeringen setter på bremsen. Men det kommer ikke til å skje, ifølge statsråden.

– Utgangspunktet for utredningen er å analysere de underliggende strukturelle utfordringene som en nedgang i postomdelingen kan medføre. Men vi mener at konsekvensene er ferdig utredet, sier Dale.

Da Posten i 2016 sluttet å levere post på lørdager, fikk distribusjonsselskapet Kvikkas i oppdrag å dele ut avisene. For dette oppdraget blir selskapet kompensert av staten med 90 millioner kroner i året. En tilsvarende kompensasjon er neppe aktuell en gang til, skriver Klassekampen.

– Det finnes et grunnleggende premiss som mediebransjen også må ta inn over seg, nemlig at staten ikke kan fortsette å styre tilbudet når kundene etterspør stadig mindre papir levert på døra, sier samferdselsministeren.

Overfor NTB understreker Dale at regjeringen ikke har klart noe endelig forslag i saken.

– Vi arbeider med å følge opp høringsinnspillene, herunder vurderer vi forslag som sikrer mediemangfoldet og gir folk i hele landet tilgang til aviser, sier han.

Powered by Labrador CMS