Josimar-redaktør Håvard Melnæs har innledet samarbeid med Bellingcat.

Josimar og Bellingcat-samarbeid får 200.000 fra Fritt Ord

– En match made in heaven, sier Josimar-redaktør Håvard Melnæs. 

Publisert Sist oppdatert

Josimar og Bellingcat har innledet et langsiktig, journalistisk samarbeid. Det forteller Josimar-redaktør Håvard Melnæs til Journalisten. Sammen har de også søkt om støtte fra Fritt Ord og fikk i juni tildelt 200.000 kroner. 

 – Vi skulle alltids ønsket enda mer, men dette er en god start, sier Melnæs. 

– Made in heaven

Samarbeidete med Bellingcat dreier seg naturlig nok om journalistikk og fotball, sier Melnæs, som understreker at det er lenge siden fotball bare var fotball. På grunn av populariteten har fotball en magnetisk kraft på regjeringer, politikere, business og organisert kriminalitet, sier han. 

 – På våre internasjonale nettsider har vi blant annet dokumentert at Premier League trolig er verdens største arena for hvitvasking av kriminelle penger. Så det er mer enn nok å ta tak i. 

De to mediene er nå aktivt ute og søker støtte sammen på begge sider av Atlanteren, fortsetter Melnæs. 

At Josimar bedriver tradisjonell undersøkende journalistikk, og Bellingcat er verdens beste elektroniske sporhunder, gjør at samarbeidet en match made in heaven, sier han. 

Langsiktig samarbeid

Samarbeidet er allerede i ferd med å bære frukter, forteller Josimar-redaktøren, og for snaue tre uker siden møttes fem journalister fra hvert av mediene i Amsterdam for å jobbe. 

– I ni timer hver dag satt vi i en slags bunker og jobbet med konkrete saker. Slik det ser ut nå publiserer vi de første sakene innen relativt kort tid. 

Han vil ikke forskuttere hva sakene omhandler, men sier det ligger i grenselandet mellom fotball, politikk og business. 

– Fotballen blir mer og mer korrupt for hver dag som går, og det er det flere som får med seg. Det er essensielt at det lages ordentlig journalistikk på det, og ikke bare underholdning og klikk. 

Begge parter ser for seg at samarbeidet skal være langsiktig og uka i Amsterdam ga mersmak, avslutter Melnæs. 

Powered by Labrador CMS