Marte Christensen ønsker å sette fokuset på hvorfor kvinneandelen blant fotografene i mediebransjen er så lav.

Ønsker flere bidrag til Årets bilde fra kvinner. Arrangerer workshop

– Vi har lenge sagt at vi må gjøre noe med det, sier PK-leder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressefotografenes klubb (PK) arrangerer workshop for kvinnelige fotografer, i håp om at flere vil sende inn sine bidrag til Årets bilde-konkurransen.

– Fotojournalistikken trenger flere kvinner og mer mangfold. Hensikten her er å løfte kvinner. Det er viktig for hvordan historiene fortelles og hvilke blikk og perspektiver man får, sier leder for PK, Marte Christensen, til Journalisten.

Det er skjev kjønnsfordeling blant fotojournalister som sender inn sine bidrag til Årets bilde. Tidligere i år skrev Journalisten at kun 3 av 24 nominerte til Årets bilde 2020 var kvinner.

– Vi har lenge sagt at vi må gjøre noe med det, og har nå fått tilbakemelding på at dette er et viktig og fantastisk initiativ, sier Christensen.

– Jeg er i utganspunktet en positiv person. Men å ha vært i bransjen i tjue år, og se at det har skjedd så lite på dette punktet, er til å rive seg i håret av.

Fra venstre: Nora Lorek, Sisse Stroyer og Marte Christensen, ledere av Pressefotografenes klubb i henholdsvis Sverige, Danmark og Norge. For første gang i historien er alle tre ledere i pressefotografklubbene kvinner.

80 prosent menn

Ifølge Christensen har fotojournalistutdanningen i Norge en god kjønnsfordeling, med rundt 40 prosent kvinnelige studenter. Likevel er 80 prosent av de fast ansatte fotografer i norske mediehus menn.

– Målet vårt er at både dyktige menn og kvinner skal sende inn bilder, og vi håper dette er en konkurranse som bidrar positivt og som inspirere hele det norske pressefotografiske miljøet. Det vil det gjøre i større grad dersom det er en større andel kvinner som deltar, sier hun.

Christensen vil også påpeke de positive aspekter i bransjen, og sier at hun i det siste har sett en økende bevissthet hos mediehusene rundt hvem de tar inn som frilansere og vikarer i fotoavdelinger.

– Det er oppløftende å se, og jeg gleder meg til det skal gi seg utslag i mer mangfold blant dem som blir fast ansatt også, sier hun.

Individuell tilbakemelding

Workshopen skal ledes av fotojournalistene Andrea Gjestvang, Maria Lundberg og Linda Bournane Engelberth. De påmeldte vil ha muligheten til å sende inn et utvalg av bilder som de vil kunne presentere og få individuell tilbakemelding på under workshopen.

– Vi vil veldig gjerne ha deres blikk, og håper fotografene sender inn bilder som de selv liker, sier Christensen.

Workshopen arrangeres med støtte fra Fritt Ord og er gratis. Den vil holdes i Oslo over to ettermiddager den 6. og 7. desember.

– Det er få dager igjen til fristen, og vi har kun få plasser igjen, sier Christensen og oppfordrer alle som er interesserte til å melde seg på.

Powered by Labrador CMS