Tove Lie Khrono. Foto: Leikny Havik Skjærseth / Khrono
Tove Lie er ansvarlig redaktør for nettavisa Khrono. Redaksjonen jobber med å svare på PFU-klage fra tre kjønnsdebattanter.

Kjønnsdebattanter klager Khrono til PFU

Reagerer sterkt på publisert innlegg.

Publisert Sist oppdatert

Christina Ellingsen, Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen har sendt klage på nettavisa Khrono til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Klagen, som Journalisten har fått innsyn i, gjelder et innlegg publisert hos Khrono i mars i år, signert NIFU-rådgiver Per Koch og med tittel «Antitrans-aktivistene ønsker seg respekt fra norsk akademia. Det er det ingen grunn til å gi dem».

Ellingsen, Kalvig og Aslaksen har alle deltatt i offentlig debatt om kjønn og transtematikk, og reagerer sterkt på at Khrono har publisert Kochs innlegg.

– Feilaktige påstander

Kvinnene bak klagen mener teksten inneholder en rekke «grovt feilaktige og udokumenterbare påstander om kvinner som deltar i ordskiftet om kjønn», og opplever seg sammenlignet med høyreekstremistiske voldsutøvere.

Ellingsen og Kalvig er henholdsvis leder og nestleder i WDI Norge, en organisasjon som i innlegget opplyses å «regnes som en av de mest ekstreme antitrans-organisasjonene i verden», som «gjentar mange av de samme fordommene som det kvinnefiendtlige ytre høyre».

I klagen vises det til at Ellingsen kontaktet Khrono om beskrivelsene samme dag som innlegget ble publisert, og krevde at påstandene om WDI måtte fjernes.

Skriver på tilsvar

Klagen gjelder et titalls punkter i den presseetiske Vær varsom-plakaten, blant dem punkt 3.2 om faktakontroll og 4.3 om stigmatiserende begrepsbruk.

Khrono-redaktør Tove Lie opplyser at redaksjonen er i gang med å svare på PFU-klagen.

– Vi har mottatt klagen og håndterer den på ordinært vis. Klagerne ønsker ikke å drøfte en minnelig ordning, så vi skriver nå et tilsvar som vil bli levert innen fristen, skriver Lie til Journalisten i en e-post.

Kritisk til Khrono

En av klagerne, Anne Kalvig, sa for øvrig nylig opp sin stilling som professor ved Universitetet i Stavanger. Hun uttalte til Stavanger Aftenblad at et leserinnlegg i Khrono, fra universitetets rektor, var én av flere avgjørende faktorer for oppsigelsen.

Kalvig har uttalt, til Khrono, at «Khrono er blant de som har motarbeidet kvinnelige akademikere som har prøvd å skape forskningsbasert debatt om kjønn».

– Jeg ønsker ikke å forhåndsprosedere denne saken, eller kommentere enkeltutspill. Vi følger vanlig prosedyre i sasbehandlingen, og tilsvar blir sendt til PFU, kommenterer redaktør Lie.

Det er ikke klart når klagesaken blir behandlet hos PFU.

Avisa Blikk ble tidligere i år felt i PFU for innleggspublisering, etter klage fra Christina Ellingsen. Avisa burde gitt mulighet til samtidig imøtegåelse før publisering på beskyldninger i ett av to innklagede innlegg, konkluderte PFU.

Powered by Labrador CMS