Pressens Faglige Utvalg behandlet klage mot Blikk. Her ved (f.v.) Asle Toje, Gunnar Kagge og Stein Bjøntegård.

Pressens Faglige Utvalg

PFU: Blikk brøt god presseskikk med debattinnlegg

Skulle gitt adgang til samtidig imøtegåelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet klage fra Christina Ellingsen mot Blikk, konkluderte de med bred enighet at Blikk hadde brutt god presseskikk.

Blikk brøt Vær varsom-plakaten på punkt 4.14, som handler om at de som utsettes for sterke beskyldninger skal få adgang til samtidig imøtegåelse før publisering.

Ellingsens klage gjaldt to innlegg publisert i Blikk.

Kun ett av innleggene utløste Ellingsens rett til samtidig imøtegåelse, mente PFU.

I PFUs vedtatte uttalelse noterer utvalget seg at innlegget inngår i en svært polarisert løpende debatt, der klager har fått komme offentlig til orde med sitt syn.

«Samtidig merker utvalget seg at klager her blir utsatt for konkrete og sterke beskyldninger som gjelder potensielt straffbare forhold. Selv om det skal være ekstra høyt under taket i løpende debatt, går det en grense også her: Når anklagene er særlig sterke, konkrete og personlige, som her, utløses også retten til samtidig imøtegåelse på meningsplass.»

Videre:

«Utvalget understreker at ansvaret for å innhente samtidig imøtegåelse før publisering, gjelder for hvert enkelt medium som publiserer beskyldningene, uavhengig hva andre måtte gjøre. Det hjelper altså lite at andre medier har gitt klager spalteplass, når Blikk ikke selv har tilbudt klager samtidig imøtegåelse, jf. VVP 4.14. Et tilbud om tilsvar i etterkant er heller ikke tilstrekkelig til å veie opp for det manglende tilbudet om samtidig imøtegåelse i forkant av publiseringen [...]».

Powered by Labrador CMS