Journalist og forfatter Eivind Pedersen klaget TV 2 til PFU.

PFU

Klaget TV 2-journalisters bindinger til PFU: Fikk ikke medhold

Ingen fellelse etter klage fra Eivind Pedersen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg fikk hakeslepp. Dette ante jeg ingenting om, sa journalist og forfatter Eivind Pedersen til Journalisten kort tid etter at han hadde sendt PFU-klage mot TV 2.

Pedersen, som har vært deltaker i støttegruppa rundt Baneheia-frikjente Viggo Kristiansen, reagerte sterkt på bindinger mellom to TV 2-journalister og Baneheia-forfatter Bjørn Olav Jahr, som ble opplyst om nederst i en artikkel om konflikter internt i støttegruppa.

«I 2021 utga TV 2-journalistene Kenneth Fossheim og Magnus Braaten en bok på forlaget Gyldendal, som Bjørn Olav Jahr hadde redaktøransvar for. Verken journalistene eller Jahr har lenger oppdrag for forlaget», skrev TV 2.

Pedersen mente bindingen hadde påvirket gangsynet til journalistene. Klagen til PFU gjaldt punkt 2.2 og 2.3 i Vær varsom-plakaten, henholdsvis om å unngå dobbeltroller og om å vise åpenhet om relevante bakenforliggende forhold.

Han klaget også inn en tidligere artikkel der de samme bindingene ikke er opplyst om. Der er Jahr nevnt, men er ikke kilde.

Men Pedersen fikk ikk medhold hos PFU; TV 2 har ikke brutt god presseskikk, konkluderte utvalget.

– Krenkende påstand

I PFU-tilsvaret har TV 2 avvist brudd på god presseskikk, og ifølge PFU-sekretariatets oppsummering skrevet at forholdene som Pedersen anfører ikke er holdbare og «helt utenfor den konkrete virkelighet», og ikke har påvirket fremstillingen av saken.

«Å påstå at det skulle foreligge 'journalistiske vennetjenester' fra TV 2-redaksjonens side er ikke bare galt og ubegrunnet, det er en krenkende påstand», står det i tilsvaret.

Omgangen mellom TV 2s journalister og Jahr har utelukkende vært av profesjonell karakter, skriver mediehuset i tilsvaret, og mener det ikke ville vært brudd på god presseskikk å unnlate opplysningene.

Der var flere PFU-medlemmer uenige. 

–  Jeg lander på ikke brudd, mye fordi artikkel nummer to har akkurat det som skal til for å lande på riktig side, sa PFU-medlem og Aftenposten-journalist Gunnar Kagge.

– TV 2 er litt uklare i sitt tilsvar på om de egentlig synes dette er noen vits å skrive om i det hele tatt. Der må de skjerpe seg littegrann, sa PFU-medlem og NRK-nyhetssjef Stein Bjøntegård.

– Annet sakskompleks

I den vedtatte uttalelsen står det:

«Utvalget kan ikke se at et yrkesmessig samarbeid knyttet til dette bokprosjektet utgjør en binding som skulle gjøre at journalistene ikke kunne dekke denne saken. Utvalget legger vekt på at det tidligere samarbeidet handler om et annet sakskompleks, og det var også tilbake i tid».

Utvalget kan ikke se at TV 2 var forpliktet til å opplyse om forholdet mellom journalistene og redaktøren i bokprosjektet i den første artikkelen.

Powered by Labrador CMS