Lars Noreng gravde fram en skandale som førte til at den lokale AOF-avdelingen i Sarpsborg ble politianmeldt. Foto: Tor Viskum/Sarpsborg Arbeiderblad
Lars Noreng gravde fram en skandale som førte til at den lokale AOF-avdelingen i Sarpsborg ble politianmeldt. Foto: Tor Viskum/Sarpsborg Arbeiderblad

Ikke noe hokuspokus å grave lokalt

Det handler om å bruke tiden til kritiske saker, mer hokuspokus er det ikke mener SA-journalist Lars Noreng.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av juni slo Sarpsborg Arbeiderblad (SA) opp at Sarpsborg AOF granskes av AOF Norge, en gravesak Noreng jobbet med i to måneder – ved siden av den ordinære nyhetsproduksjonen.

Ukritiske lokalaviser

Den siste uken har det vært debatt rundt manglende kritisk journalistikk i lokalavisene. Rune Hetland som leder Landslaget for Lokalaviser mener at lokalavisene skal være kritiske for å kunne reparere, ikke for å drepe.

Saken til SA handlet om at AOF i Sarpsborg skal ha hatt en overrapportering av teater- og dramakurs i perioden fra 2005 til 2007. Dette medførte at AOF fikk mer tilskudd enn arbeiderbevegelsens studieforbund hadde krav på. For SA og journalist Lars Noreng var dette en sak som var veldig nær.

Vegg i vegg

– Dette er så nært som kan komme; de holder til i samme bygg som oss og så er vi en A-presseavis med forhistorie som partipressen og dette er studieforbundet til arbeiderbevegelsen, forklarer Noreng.

– Det er personer i AOF som vi kjenner godt også, så slik sett var det spesielt. Men det handler om å legge slikt til side, og ikke la det påvirke i den ene eller andre retningen, fortsetter journalisten.

– Tøft

Noreng forteller at nærheten ikke påvirket jobben direkte, men han innrømmer at han grunnet mye rundt saken.

– Det rører mer ved deg selv enn ellers. Men den påvirket ikke utover det, tror jeg.

Han forteller at sakene i SA har gått innpå flere av de berørte.

– Vi jobbet med flere ting parallelt, som blant annet gikk på arbeidsmiljøet. Så for noen av personene som har sittet midt i det har det vært tøft. For noen har sakene gått innpå dem, og vi merker det på dem. Men for øvrig har det gått greit og det har vært en forståelse av at vi skal skrive om dette, i hvert fall noen av tingene.

– Sett av tid

Noreng mener at alle lokalaviser bør ha ambisjoner om å jobbe fram kritiske saker. Det er ikke alltid det gir resultater, men heller handler om å tørre å satse.

– Det er ikke noe hokuspokus. Det handler om å sette av tid, selv om det ikke er gitt at det kommer noe ut av det i form av saker. Det handler om å ville, å våge og å prioritere – selv om den daglige produksjonen blir lidende. Men det er klart det er vanskelig ut ifra en ressurssituasjon. Du føler at du ikke får gjort det du skulle gjort til daglig.

To måneder

For SA tok det tid før gravingen belønnet seg.

– Vi jobbet med dette i to måneder før første saken kom på trykk. Lokalavisene bør ha slike saker, men kan nok ikke regne med å ha det mer enn én gang i året.

Noreng innrømmer at også SA kan gi slipp på saker litt for lett.

– Kritikken til lokalavisene er mange ganger treffende på oss også. Det er mange saker vi burde ha gravd i, og enkelte ganger kan vi beskyldes for å gi opp saker for lett.

Powered by Labrador CMS