Narkofrykt og uvitenhet

KOMMENTAR: Medier melder om ville narkotilstander blant ungdom. Men de har fortsatt ikke lært seg å skjelne mellom heroin og cannabis. Kort sagt har de ingen peiling på det de skriver om

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På Hovefestivalens åpningsdag meldte NRK angstfullt og dramatisk om beslag av cannabis. Dette kom i Dagsrevyen som en av toppsakene. Statskanalen presterte deretter å trekke inn Norsk Narkotikapolitiforening som eneste kommentar til de såkalte «tilstandene». For dem som kjenner feltet, er denne foreningen og dens leder Mette Rooth særdeles konservative, ja nesten oppsiktsvekkende reaksjonære når det kommer til synet på rusmidler og avhengighet.

Foreningens leder fikk lov til å påstå at det å sende ungdom til Hovefestivalen er det samme som å tillate en «fem dager lang hjemme alene-fest.» Ærlig talt, for noe vås. NRK skapte et premiss om at festivalen er et gigantisk og livsfarlig narkoreir, og den stakkars festivalsjefen Benedicte Nilsen fikk en umulig oppgave med å forklare hva festivalen skulle «foreta seg».

Jeg smilte, og tenkte først at nå har vikarene inntatt redaksjonslokalene på Marienlyst. Noe som i alle redaksjoner gir underlige utslag hver sommer. Men jeg er ikke så sikker. Avistitler som «Narkotatt» gjelder fortsatt både for cannabis og heroin. Selv i Aftenposten og Dagbladet. Selv på TV 2, og ja, selv i statskanalen.

Ellers tilsynelatende intelligente journalister har fortsatt ikke lært at det er både hav og planets forskjell mellom hasj og amfetamin. Å omtale heroin og marihuana som én og samme ting kan sammenlignes med om fotballjournalister skulle likestille obstruksjon med en tofots beinbruddstakling rett bakfra med knottene først. Altså på ingen måte sammenlignbart.

Så statskanalen er ikke verre enn andre, dette er en generell inkompetanse blant journalister. Hva journalister kan og ikke kan, er i og for seg av mindre interesse. Men når det både setter premisser for debatter om rusmidler og oppvekst, samt videreformidles som faktagrunnlag til befolkningen, ja, da blir det rett og slett flaut.

For når statskanalen bidrar til å rapportere om rusbeslag fra en stor nordisk festival, er det useriøst å ikke nevne alkoholen. Når reportasjens kunstferdige alvorsrynker flankeres av tusenvis av unge voksne midt i den tyngste flatfyllas sommerlige utfoldelser, er det urovekkende svak journalistikk å fokusere på et lite beslag av cannabis. Ikke fordi cannabis er uten risiko, men fordi om man leter etter skadeligheter, er alkoholen er så til de grader destruktivt enerådende.

Men når journalister flest fortsatt ikke vet forskjell på heroin og cannabis, og fortsatt tolker legeordinerte heroinprogrammer som «fri heroin», kan man ikke forvente for mye. For all del, medier har blitt noe bedre i dekningen av narkomane siden =Oslo kom på gata i 2005. Bedre rent menneskelig, i sin omgang med rusavhengige. Men i dekning som forutsetter et absolutt minimum av research eller innsikt, er det fortsatt et stykke å gå.

 Kommentaren ble første gang publisert i Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS