Mediejournalist Mina Ghabel Lunde har selv havnet i medienes søkelys.

Mina Ghabel Lunde beklager på Facebook

Forsøkte først å bagatellisere sine bidrag til den anonyme profilen @fruhjorth, men møter motbør hos kolleger i mediebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Artikkelen er oppdatert med Ghabel Lundes beklagelse)
 
Mina Ghabel Lunde har bidratt til en anonym Twitter-konto som hetser intervjuobjekter, kollegaer og sjefer i hennes egen avis, Dagens Næringsliv. Det er budskapet i en artikkel Medier24 publiserte onsdag morgen, med eksempler på Twitter-meldinger fra den anonyme profilen @fruhjorth.
 
Ghabel Lunde har vært ansatt i DNs Etterbørs-redaksjon, som blant annet arbeider med nyheter og debattstoff om mediebransjen, siden 2013. Hun innrømmer å ha vært en av flere bidragsytrere til @fruhjorth-profilen, men benekter at hun har skrevet negativt om kollegaer og DNs ledelse.
 
Etter det Journalisten kjenner til arbeider Ghabel Lunde i dag i en prosjektstilling i DNs nettredaksjon. Dette er arbeid som ikke har med Etterbørs å gjøre, slik vi forstår det. 

Redaktør-hets

Blant eksemplene som gjengis av Medier24 finner vi denne Twitter-meldingen fra 27. juli, som kom samme dag som tidligere DN-journalist Daniel Butenschøn ble avslørt for å ha plagiert og jukset i en rekke artikler:

«Hva skjer med DN? Først kompisintervjuene til Alfa-Apollo. Og nå plagiat. Mon tro om redaktøren er like kjekk nå!».

VG-kommentator Anders Giæver har samarbeidet med Medier24 i arbeidet med å avsløre Ghabel Lundes tilknytning til @fruhjorth-profilen. Giæver har en rekke ganger blitt omtalt på den anonyme Twitter-profilen. Han la en felle ved å legge ut en Facebook-melding som ikke gikk til andre aktuelle venner som jobber i mediene.

@fruhjort svarte friskt med en gang, skriver VG onsdag.

Overrasket og bekymret

Ghabel Lunde skriver på sin egen Facebook-profil at hun er en av mange som kjenner til de som er aktive på “den tidvis morsomme twitterkontoen”. Hun innrømmer at hun som en av minst seks personer selv har spilt inn en og annen satirisk kommentar til @fruhjorth.

“Men det overrasker og bekymrer meg virkelig at det, i en krisepreget tid for norsk journalistikk, er dette enkelte kolleger bruker tid og ressurser på å grave i. Jeg trodde og velger fortsatt å tro at vår oppgave som journalister er å se til at de viktige historiene blir fortalt og at makt ikke blir misbrukt. Ikke å legge tragedier, urett, krig og katastrofer til side for å finne ut hvem det er som anonymt har såret våre ego.”

Svar på tiltale

På profilen får hun også svar på tiltale fra profilerte journalister og mediepersoner.

Harald S. Klungtveit skriver: “At du bagatelliserer dette blir bare patetisk, Mina. “Harselas” med mediefolk ville vært kult, du drev tidvis med hets, anonymt, samtidig som du satt på jobb og skrev artikler om de samme mediene/folka.”

Aftenposten-journalist Mala Wang-Naveen skriver at dette må Lunde tåle. Også hun reagerer på DN-journalistens overraskelse og bekymringer.

NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar skriver: “Syns kontoen var morsom - men “avsløringene” og bortforklaringene i alle sine dønn alvorlige formuleringer fra både medier24 og deg syns jeg jo bare er helt hysterisk festlig, da. Her er det mange som tar seg selv seriøst. Så om du IKKE skal stå bak en satirekonto flere ganger, Mina, håper jeg det blir like morsomt”.

Dokumentarskaper Nareas Sae-Khow i NRK P3 skriver at han ikke forbandt kontoen @fruhjorth med satire eller intelligent mediekritikk: “(…) men borderline trolling av diverse mediefolk. What goes around comes around.”

Blogger og forfatter Linnéa Myhre opplever at kommentarene til @fruhjorth tidvis var gøyal og uskyldig. “Men hva med de folka som har blitt hengt ut med ganske vonde og usmakelige karakteristikker? Fortjener ikke de en eller annen unnskyldning, i det minste?”

Arbeidsforhold ikke tema

Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv (DN) skriver i en epost til Journalisten at det ikke har vært diskutert om Lunde må slutte i avisen.

– Hun har sagt til oss at hennes bidrag til denne kontoen har vært minimale og hun har sagt at det er andre som har skrevet det som står om kolleger i DN. Vi har vært opptatt av å finne ut hva som har skjedd, og hennes arbeidsforhold har ikke vært noe tema, skriver Djuve.

Lunde beklager på Facebook at hun som en del av Twitter-kollektivet ikke tok ansvar:

«Jeg minner om at det ikke er jeg som har skrevet alle twittermeldingene på kontoen @fruhjorth. Veldig langt derifra. Og det har ikke vært slik at alt som det som er postet der er godkjent av alle. Men jeg tenker i dag at jeg ved å ha sagt ja til å bli med i et «kollektiv» har hatt et ansvar for å passe på at andre oppførte seg. Det ansvaret beklager jeg at jeg ikke har tatt nok på alvor.»

Powered by Labrador CMS