Journalister er ikke fienden, slo The Boston Globe fast på lederplass i dag. Skjermdump fra The Boston Globe

350 amerikanske aviser og nyhetsbyråer går sammen om å forsvare pressefriheten

Motredaksjon mot Trump.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

350 store og små amerikanske aviser slår tilbake mot president Donald Trumps gjentatte angrep og kritiserer hans «skitne krig mot den frie pressen».

Det er The Boston Globe som har oppfordret hele den amerikanske pressen til å ta avstand fra Trumps påstand om at pressen er «folkets fiende». Fra Maine til Hawaii publiserte aviser torsdag ledere der det tas et oppgjør med Trumps angrep, som mange mener skaper så mye hat at det kan føre til at journalister blir drept.

The Boston Globe anslår at 350 aviser deltok i kampanjen.

– De virkelige fiendene av folk og demokrati, er de som forsøker å kvele sannheten ved å bakvaske og demonisere avsenderen, skriver avisen Des Moines Register i Iowa.

Trump selv svarte torsdag med en rasende Twitter-melding der han gjentok at mediene er synonymt med falske nyheter og opposisjonen.

«DE FALSKE NYHETENES MEDIER ER OPPOSISJONSPARTIET. Det er veldig synd for vårt store land … MEN VI VINNER!» skriver Trump.

Videre skriver han: «Det er ingenting jeg ønsker mer for vårt land enn ekte PRESSEFRIHET. Faktum er at pressen er FRI til å skrive og si hva den vil, men mye av det den sier er FALSKE NYHETER, fremme en politisk agenda eller bare forsøker å skade folk. ÆRLIGHET VINNER!».

Mange av avisene valgte å publisere lederen allerede onsdag. En av dem er New York Times , som begynner med å beskrive hvordan Høyesterett i 1964 bestemte at offentlig debatt er en politisk plikt, som i noen tilfeller vil inneholde skarpe angrep på myndigheter og offentlige personer.

– Politisk plikt

– I 2018 kommer noen av de mest ødeleggende angrepene fra myndighetspersoner. Å kritisere mediene – for enten å underdrive eller overdrive saker, for å gjøre noe feil – er helt riktig. Nyhetsjournalister og redaktører er mennesker, og de gjør feil. Å rette disse feilene er en viktig del av jobben vår. Men å påstå at sannheter man ikke liker er «falske nyheter», truer livsnerven i et demokrati, skriver avisen.

«Falske nyheter»

Det er både store og små aviser som står sammen om å slå tilbake mot myndighetenes kontinuerlige angrep og Trumps gjentatte utrop om «falske nyheter» så fort han ikke liker det han leser.

– Journalister prøver å gjøre en jobb. Vi prøver ikke å rakke ned på nasjonen vår. Vi prøver å styrke den. Fordi vi tror på den fundamentale forutsetningen i første grunnlovsendring – at vår nasjon står sterkere når folket er informert, skriver The Mercury News i sin leder.

The Boston Globe sier de valgte å ta til motmæle som følge av at presidentens utspill mot pressen er blitt mer intense den siste tiden. I tillegg til å ha stemplet den som en folkefiende, omtalte Trump nylig pressen som «falske, motbydelige nyheter».

– Lettere å undertrykke?

– Vårt lands leder skal ikke gjøre det lettere for diktatorer å sjikanere og kneble journalister i land der pressefriheten fortsatt kun er en drøm, skriver Sun Sentinel.

– Ord har makt, og ingen har så mye her i USA som ordene til presidenten, skriver The Southern California News Group.

– Rettferdig, hard kritikk av pressen er ønsket velkommen og forventet, men angrep som karakteriserer den som «folkefiende» eller «farlig og syk» er verken hensiktsmessig eller ansvarlig, skriver The Center For Public Integrity.

Ikke alle valgte å delta i den koordinerte kampanjen. Blant annet skriver The Wall Street Journal at Trump har ytringsfrihet på lik linje med alle sine mediefiender.

Danske aviser med

Også aviser i Danmark hengte seg på oppropet. Politiken skriver at de ikke har medlidenhet med amerikanske medier, men at de er bekymret over at Trump «misbruker sitt embete til å demonisere den frie pressen».

– Presidentens skitne metoder utgjør en spesielt farlig tendens i vår tid. Ved å demonisere pressen forsøker Donald Trump å smadre en avgjørende kontrollmekanisme i ethvert velfungerende samfunn, skriver avisen, som får støtte av Berlingske:

– Anklagene framføres med en slik aggressivitet at journalister frykter at oppjagede Trump-tilhengere skal ty til vold, skriver Berlingske.

Powered by Labrador CMS