Kristin Solberg ble tildelt IR-prisen under festmiddagen på Skup-konferansen 2014. Foto: Andreas H. Lunde

De beste skal kåres

Nye prisutdelinger er på gang i mediebransjen. Hvem er best innen data- og utenriksjournalistikk?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både Internasjonal Reporter (IR) og Nordisk konferanse for Datajournalistikk (NODA) skal i løpet av noen uker dele ut priser for utmerket journalistikk. NODA Awards deles allerede ut på NODA15-konferansen i Ålesund førstkommende helg. Mens IR-prisen blir et av høydepunktene på årets Skup-konferanse, som finner sted i Tønsberg 20.-22. mars.

Det er fortsatt mulig å komme med forslag på kandidater til IR-prisen. Fristen er 31. januar.

Urix-pris for sjette gang

IR er en frittstående norsk organisasjon som arbeider for å fremme kvalitet, bredde og bevissthet i utenriksjournalistikken. Den ble stiftet som Forum for utviklingsjournalistikk i 1987 av lærere ved Norsk Journalisthøgskole, forskere og journalister.

Det er sjette gang IR-prisen deles ut. Prisen gis for “et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema, gjerne gjennom å oppsøke nye og ukjente steder, finne og bruke varierte kilder og reise uvante problemstillinger”.

To ganger Solberg

Alle journalister innen avis, radio/fjernsyn, fagpresse og nettmedier kan søke. Det er også mulig for andre å nominere kandidater til prisen. Begge deler kan gjøres her.

Både i 2011 og 2014 gikk IR-prisen til daværende Aftenposten-reporter Kristin Solberg. I fjor gikk hun til topps med reportasjen “Burkaen er usynlighetskappen som gjør reisen mulig”.

– Vi oppfordrer enkeltpersoner og redaksjoner å nominere folk. Nytt av året er at Christian Borch gir seg i juryen, men at vi er veldig fornøyd med at den svært erfarne utenriksreporteren Jon Magnus kommer inn i stedet, sier prisansvarlig Ola Flyum til Journalisten.

Magnus gikk av med Avtalefestet pensjon ved utgangen av 2013, etter å ha jobbet i over 40 år som utenriksreporter i VG.

Juryen for IR-prisen består i tillegg av Anne Hege Simonsen (HiOA), Gerd Inger Polden (tidl. NRK) og Torbjørn Færøvik (frilans/forfatter).

Datajournalistikk

NODA Awards deles ut under NODA15-konferansen i Ålesund 31. januar.

– Det har vært en ekstremt stor påmelding av bidrag denne gangen, sier juryformann Trond I. Hovland.

Fra 25 bidrag i Stockholm sist, har juryen i år jobbet seg igjennom til sammen 56 bidrag til klassene Facts, Storytelling og Application. Etter en finalerunde gjenstår 15 nominerte bidrag, som nå kjemper om de tre prisene.

– Det er i år ekstremt høy kvalitet på de bidragene som kjemper om prisene. Det har skjedd mye innen feltet de siste to årene, og mange redaksjoner har gjort fantastisk bra arbeid. Det har vært et uhyre vanskelig juryarbeid, og mange av de bidragene som ikke er nominert, har god nok kvalitet til å være det, sier Hovland.

Dette er finalistene

Disse er i finalen i NODA Awards:

Facts:

Berlingske med #sporet, Nyhetsbyrån Siren med Politiskaklassen.se, NRK med Drap og Diagnose, VG med De hemmeligholdte vegrapportene og Helsingin Sanomat med No more secrets.

Storytelling:

ABC Nyheter med Krigssommeren, Adresseavisen med Silkeveiene , Aftonbladet med Estonia , Helsingin Sanomat med Estonia og VG med Dødsdykket.

Applications:

Mittmedia med #kandulova, Aftonbladet med Valkompassen, Bergens Tidende med Kommunebygger, Helsingin Sanomat med The Finnish Class Machine og SVT Pejl med VALU.

Nordisk jury

Følgende sitter i juryen for NODA Awards:

Trond I. Hovland. Tidligere journalist, nå prosjektleder i NxtMedia. Leder for juryen.

Eirik Stavelin. Doktorgrad fra Universitetet i Bergen om semantiske og sosiale informasjonssystemer. Institutt for informasjons- og medievitenskap.

Bente Kalsnes. Doktorgradskandidat ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

Ulrika Hedman.  Doktorand på JMG Göteborgs universitet og tidigere journalist. Kompetanse på web og sosiale medier.

Turo Uskali. Doktorand og forsker på datajournalistikk ved universitetet i Jyväskilä, Finland.

Magnus Bjerg. Journalist og leder for redaksjonell utvikling i TV2 Danmark. Han er også leder for DONA (Danish Online News Association).

Powered by Labrador CMS