Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening mener regjeringen bør skrinlegge forslagene til endringer i offentlighetsloven.

Norsk Redaktørforening ber regjeringen om ikke innføre endringer i offentlighetsloven

I sin høringsuttalelse om regjeringens foreslåtte endringer i offentlighetsloven kommer Norsk Redaktørforening med sterk kritikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktørforeningen mener at forslaget fra Justisdepartementet verken er godt nok begrunnet eller utredet.

«Det står i sterk kontrast med målsettingen om å vise størst mulig grad av offentlighet. og det «premierer» i realiteten forvaltningens lovbrudd, heter det i høringsuttalelsen.

Det var 31. mars at forslaget til endring av offentlighetsloven ble lagt fram, med høringsfrist 5. juli. Endringene legger opp til begrensning av mulighetene til å holde oppsyn over det som skjer i statsforvaltningen, og har møtt sterk kritikk fra flere hold.

Både Norsk Presseforbund og Pressens offentlighetsutvalg, samt en rekke jurister, foreninger og ulike organisasjoner, reagerte kraftig da forslaget ble lagt fram, og nå følger Norsk Redaktørforening opp i sin høringsuttalelse.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil det være mulig å skjule at det faktisk foregår, eller har foregått, en saksbehandling, påpeker foreningen.

– Forslaget er både dårlig begrunnet og i strid med regjeringens egen utredningsinstruks. I tillegg bryter det både med Hurdalsplattformen og Arbeiderpartiets program og selve intensjonen med offentlighetsloven. Det er nedslående at regjeringen ikke ser de mange negative følgene av økt hemmelighold, ikke bare for medienes mulighet til å følge med på det som skjer, men for hele det norske demokratiet. Å innføre denne lovendringen vil også være skadelig for tilliten til regjeringen, sier redaktørforeningens generalsekretær Reidun Kjelling Nybø.

Foreningen ber om at forslaget legges til side, eventuelt at det utsettes i påvente av en grundig utredning.

Powered by Labrador CMS