Distriktsredaktør Vibeke Madsen ser problematikk i at en NRK-journalist eier aksjer i selskap med lokale satsinger.

NRK-journalist eier aksjer i lokale satsinger: – Burde aldri skjedd

Veldig problematisk, mener distriktsredaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig problematisk at journalister eier aksjer i lokale selskaper de selv kan risikere å dekke, sier distriktsredaktør Vibeke Madsen i NRK Nordland til Journalisten.

Hun ble nylig gjort kjent med at journalist Lars-Petter Kalkenberg ved NRKs Mo i Rana-kontor eier små aksjeposter i selskapene Freyr Battery og Sjonfjellet Vindpark Holding. Begge selskapene er involvert i store og mye omtalte prosjekter og utbygginger i nettopp Rana kommune.

Kalkenberg kan ikke beholde aksjene, er distriktsredaktøren tydelig på.

– Selv om NRK ikke har tydelige regler på at man ikke kan eie aksjer, kan man ikke sette seg i en situasjon der integriteten kan trekkes i tvil. Han er nå i ferd med å kvitte seg med aksjene, sier Madsen.

Redaktør fikk kritikk

Journalisten har i flere artikler omtalt at Rana Blads sjefredaktør Marit Ulriksen eide omtrent likelydende aksjeposter som Kalkenberg i Freyr og også Sjonfjellet Vindpark, som i sin tid ble skilt ut fra Freyr.

Ulriksen fikk kritikk, men mente selv at personlig eierskap i et selskap som Rana Blad har omtalt i hundrevis av artikler, og som hun selv har omtalt på kommentarplass, var uproblematisk.

Tidligere denne uka bestemte hun seg likevel for å selge aksjene, for å unngå spekulasjoner.

Men spekulasjoner har oppstått; fredag publiserte avisa et innlegg fra Motvind Sjonfjellet der organisasjonen erklærer sin tvil om uavhengigheten til lokal presse. I innlegget nevnes også «1 person i NRK Nordland».

Det presseetiske regelverket nedfelt i Vær varsom-plakaten (VVP) forbyr ikke pressefolk å eie aksjer, men inneholder blant annet et punkt om å «unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Skal ikke dekke selskapenes områder

Hos Helgelands blad, som omtalte de ulike aksjepostene først, ble Kalkenberg navngitt i en artikkel 23. mars.

Det var etter denne artikkelen at Kalkenberg opplyste NRK om eierskapet, forteller distriktsredaktør Madsen.

– Lars-Petter ser selv at det kunne være problematisk, og er klar på at han ikke skal ha noen eierinteresse i de to selskapene. Inntil videre dekker han ikke de to områdene, sier Madsen.

– Kalkenberg har tidligere dekket Freyr. Er det aktuelt for NRK å legge inn opplysninger om bindingene hans i tidligere artikler?

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå.

– Skulle aldri skjedd

Selv skriver Kalkenberg til Journalisten at han stiller seg bak uttalelsene fra Madsen.

Han opplyser at aksjeposten ble kjøpt lenge før Freyr gikk på børs i USA. Senere ble Sjonfjellet Vindpark skilt ut fra Freyr, og Freyr-aksjonærer mottok eierandeler som utbytte.

Kalkenbergs aksjer, som per i dag har en verdi på rundt 4500 kroner, ble kjøpt som unoterte aksjer på Oslo Børs og må konverteres til amerikanske aksjer før han kan kvitte seg med dem, forklarer NRK-journalisten.

– Jeg har ingen ambisjoner om å stå som eier hverken i Freyr eller Sjonfjellet Vind og ser de etiske problemene dette skaper og har selvsagt tatt skritt for å bli kvitt min status som aksjeeier, skriver han i en sms.

Han legger til:

– Ansvaret for dette ligger på meg, og beklager at det naturlig nok ble stilt spørsmål rundt min integritet. Dette burde aldri skjedd!

– Når kjøpte du aksjene, og hvorfor?

– Husker ikke helt... men lenge før Wall Street-noteringen (juli 2021, red. anm.). Et øyeblikks ubetenksom lokalpatriotisme om ny grønn energi i Rana, skriver Kalkenberg.

Powered by Labrador CMS