Radiohuset og Store studio i ferd med å fredes

En kjøper av Marienlyst må forholde seg til Riksantikvaren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at NRKs styre har vedtatt at allmennkringkasteren skal gå videre med planene om å flytte fra dagens hovedkontor på Marienlyst. Ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skal NRK nå undersøke om det er mulig å finansiere en flytting med et salg av arealene på Majorstua i Oslo.

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv fra 2014 kan verdien av eiendommen være på opp mot 2,1 milliarder kroner. Trolig er beløpet noe høyere i dag. En mulighet for Marienlyst er at området kan omreguleres til boligformål.

Vil sikre bruk

En mulig kjøper av eiendommen må belage seg på å måtte forholde seg til Riksantikvaren. Store studio ligger an til en fredning både utvendig og innvendig. Radiohuset blir fredet utvending, med unntak av indre gårdsrom. Avdelingsdirektør Hanna Geiran i Riksantikvaren sier at fredningen ikke er vedtatt ennå, men at det er i ferd med å skje.

– Fredingen er en del av Kulturdepartementets landsvernplan. Vi har hatt en god prosess med NRK og er enige om at det skal skje en fredning, sier Geiran til Journalisten.

Innvendig i Radiohuset ligger det an til at radioresepsjonen, den såkalte skuespillerfojaeen med tilknyttede rom og ett av de to gamle tilstøtende radiostudioene blir fredet. I andre etasje skjer det samme med styrerommet. Kringkastingssjefens kontor i øverste etasje. Den «hemmelige» trappen mellom de to kontorene, samt to andre trappeløp blir også fredet.

Riksantikvaren sier at de er opptatt av byggene skal få en god bruk også i fremtiden.

– Det er vi sikre på at vi skal få til. Relativt sett blir det en liten del av arealene som vil få en fredning.

En ny eier må søke Riksantikvaren dersom de ønsker å gjøre noe med de fredede rommene.

– Mange syns nok det er vemodig at NRK skal forlate Marienlyst. Men det er NRK som vet hva de trenger.

Powered by Labrador CMS