NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Pressefrihet i Russland

NRKs utenriksredaktør: – Bekymringsfullt

Usikkert etter arrestasjonen av amerikansk journalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det skaper ringvirkninger også i Norge at Russland for første gang siden 1986 har siktet en amerikansk journalist for spionasje.

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich ble tidligere denne uka pågrepet, anklaget for spionasje og varetektsfengslet i to måneder.

NRKs Russland-korrespondent Gro Holm var tilfeldigvis allerede i Norge i forbindelse med påske, fortalte NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen til VG torsdag.

Nå må NRK gjøre nye sikkerhetsvurderinger før Holms planlagte reise tilbake til Russland litt ute i april måned.c

– Det er bekymringsfullt, det som skjer nå. Dermed må vi ta ekstra sikkerhetsvurderinger, og om en stund er det forhåpentlig også mer mulig å få oversikt over flere detaljer om hva som har skjedd, sier Mikkelsen til Journalisten om situasjonen.

Wall Street Journal bestrider anklagene mot Gerskovich på det sterkeste, og ber om at han umiddelbart blir løslatt. Ifølge NTB risikerer han opptil 20 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i spionasje i Russland.

Fakta om pågripelsen av Evan Gershkovich

  • Den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich (31) ble pågrepet av russiske myndigheter denne uka anklaget for spionasje i Russland.
  • Gershkovich ble pågrepet i byen Jekaterinburg øst for Ural-fjellene. 30. mars ble han av en domstol i Moskva varetektsfengslet i to måneder.
  • Russlands sikkerhetstjeneste FSB hevder Gershkovich handlet etter instruks fra amerikanske myndigheter. Gershkovich nekter straffskyld, og Wall Street Journal kaller anklagene mot ham for grunnløse.
  • Den russiske sikkerhetstjenesten FSB anklager Gershkovich for å «samle informasjon om aktivitetene til et av anleggene til Russlands militærindustrielle kompleks som er å anse som en statshemmelighet». Det er ikke kjent hvilket anlegg det skal være snakk om.
  • Ifølge Reportere uten grenser gransket Gershkovich leiesoldatgruppen Wagner da han ble pågrepet.
  • USAs president Joe Biden har vært i kontakt med Gershkovichs familie og arbeidsgiver. Utenriksminister Antony Blinken fordømmer pågripelsen, som han beskriver som russiske forsøk på å «straffe» mediene.
  • Gershkovich er amerikansk statsborger og snakker russisk. Han har røtter fra den tidligere Sovjetunionen og har tidligere jobbet for det franske nyhetsbyrået AFP.
  • USAs utenriksdepartementet har siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022 rådet alle amerikanske borgere som oppholder seg i Russland, til å forlate landet umiddelbart.
  • Gershkovich er den første amerikanske journalisten som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden 1986.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS