Dag Idar Tryggestad er for tiden klubbleder i Bergens Tidende. Foto: Martin Huseby Jensen
Dag Idar Tryggestad er for tiden klubbleder i Bergens Tidende. Foto: Martin Huseby Jensen

En av disse blir trolig NJs nestleder

Klassekampens Pål Hellesnes (over) og Bergens Tidendes Dag Idar Tryggestad har vært i samtaler med valgkomitéen til Norsk Journalistlag (NJ) denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Om drøyt to måneder velger Norsk Journalistlag (NJ) ny toppledelse og landsstyre på landsmøtet på Fornebu.

Det er allerede klart at valgkomitéen innstiller på at dagens nestleder Hege Iren Frantzen skal bli fagorganisasjonens nye leder. Hvem som blir hennes makker som nestleder har hittil vært mer åpent.

To sterke kandidater

I fjor intervjuet Journalisten en rekke navn som var nevnt i forbindelse med nestledervervet. Denne uken har listen blitt mye kortere.

Valgkomitéens leder Sven Arne Buggeland bekrefter overfor Journalisten at den mener valget står mellom Pål Hellesnes (Klassekampen) og Dag Idar Tryggestad (Bergens Tidende). Begge møter fast i landsstyret, sistnevnte som første vara.

– Vi har vurdert de to til å være de mest aktuelle kandidatene. Vi har hatt mange gode navn på blokka, og endt opp med å ha samtaler med Pål og Dag Idar denne uken. Begge har sagt seg villig til å stille. Vi jobber videre med de to kandidatene til nestledervervet på neste møte i valgkomitéen i februar, sier Buggeland til Journalisten.

Han vil ikke kommentere hvilke styrker komitéen ser ved de to kandidatene.

– Jeg har ikke lyst til å gå inn på det. Vi vurderer begge som uhyre sterke kandidater.

Buggeland vil ikke utelukke noen ting i arbeidet til komitéen, men sier det i dag ikke er aktuelt nå å ha samtaler med flere nestlederkandidater.

Nedbemanning og tariff

At Pål Hellesnes gikk for nestledervervet bekreftet han overfor Journalisten allerede i fjor høst. Dag Idar Tryggestad bekrefter kandidaturet for første gang denne uken.

– Jeg har sagt til valgkomitéen at jeg stiller som nestlederkandidater, og presentert meg for dem, sier Tryggestad til Journalisten.

Han trekker fram en allsidig bakgrunn som tillitsvalgt i opp mot 17 år. Han har siden 2013 vært klubbleder i Schibsted-eide Bergens Tidende, før den tid satt han i klubbstyret.

– Jeg har erfaring med omstilling og nedbemanning og tariffarbeid. Det tror jeg blir viktig også fremover. Og så har jeg et bredt kontaktnett.

I et intervju med Journalisten i fjor sa han at det blir viktig å ha en balanse mellom den kommersielle og ikke-kommersielle siden av NJ.

– Utfordringene i NJ i tiden som kommer vil være betydelige inn i den kommersielle delen av bransjen, sa Tryggestad.

På spørsmål nå om han mener det er viktig med en representant i toppledelsen fra den kommersielle siden, gitt den påtroppende lederens bakgrunn fra NRK, svarer Tryggestad:

– Jeg ser på det som at vi utfyller hverandre. Vi representerer et bredt lag av medlemmenes interesser. Jeg kjenner Hege Iren godt og har jobbet godt sammen med henne, men vi er og uenig om ting. Og det er det rom for.

Til valgkomitéen har Tryggestad sagt at han stiller seg til disposisjon, men og at han kommer til å respektere det dersom valgkomitéen kommer med en annen innstilling enn ham.

– Så du går ikke inn for en kampvotering?

– Det er viktig at NJs ledelse nå får bred tilslutning.

Bransjepress

Pål Hellesnes sier at han i et timeslangt møte med valgkomitéen tirsdag fortalte om hans tanker for NJ.

– Valgkomitéen gjør en grundig og skikkelig jobb. Jeg ble stilt spørsmål om hvor jeg står politisk på ulike spørsmål for NJ og om NJs fremtid.

– Og hva fortalte du komitéen?

– Jeg vil ikke referere fra møtet med dem, det er viktig at folk kan snakke fritt i valgkomitéen.

Generelt sier Hellesnes at han ser to hovedutfordringer for NJ: Posisjonen som fagforening og bransjens rammevilkår.

– Det er mer press på arbeidsplassene våre på grunn av den økonomiske situasjonen i bransjen. Det utfordrer mulighetene for å drive fri og kritisk journalistikk, sier Hellesnes.

– Politisk er det viktig å jobbe for en ny mediepolitikk fra storting og regjering som sikrer forutsigbare rammevilkår.

Når det gjelder samarbeidet med den påtroppende lederen, sier også Hellesnes at det er noen uenigheter mellom ham og den påtroppende lederen.

– Men det er ikke de store fløykampene internt i NJ. Jeg tror Hege Iren blir en god leder, ikke minst på grunn av at hun er opptatt av å ha gode demokratiske beslutningsprosesser. Men vi har vært uenig om noen ting, og det er til å leve med. Det skiller seg gjerne på prioriteringer heller enn overordnet politikk.

Powered by Labrador CMS