Pentagon fikk massiv kritikk da de foreslo at journalister i enkelte tilfeller skulle behandles som krigførende og bli fratatt rettighetene i krig. Nå endres kjørereglene for hvordan journalister skal behandles i krig. Foto: David B. Gleason/Creative Commons

Nå vil Pentagon gi journalister tilbake rettigheter når de er i krig

Washington (NTB-AP): Den amerikanske forsvarsledelsen gir etter for kritikken fra amerikanske medier og har nå endret en omstridt manual for hvordan journalister skal behandles i krigsområder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Av Nils Inge Kruhaug/NTB

Manualen kom i fjor og sammenlignet blant annet krigskorrespondenter med spioner. Videre slo den fast at journalister i enkelte tilfeller bør behandles som «krigførende og uten rettigheter», en status som tidligere var forbeholdt geriljasoldater og medlemmer av terrornettverket al-Qaida.

– Journalister har ingen særskilt rett til å ta seg inn i på en stats territorium uten tillatelse, eller til å ta seg inn i områder der det pågår militære operasjoner uten tillatelse fra staten som utfører disse operasjonene, het det blant annet i manualen.

Retningslinjene var myntet på amerikanske offiserer og høstet massiv kritikk fra amerikanske medier.

Sterk kritikk

The New York Times var blant dem som på lederplass krevde at manualen ble trukket tilbake og hevdet at den var et angrep mot pressefriheten.

– Autoritære ledere verden over kan vise til denne manualen og hevde at deres egen despotiske behandling av journalister, inklusive amerikanske, i det store og hele er i tråd med den amerikanske regjeringens standard, mente avisen.

Å sammenligne journalistikk med spionasje, er noe autoritære regjeringer som ønsker å diskreditere vestlige journalister ofte gjør i sin propaganda, påpekte de videre.

Reviderer

Nå har den amerikanske forsvarsledelsen tatt kritikken til følge og endret manualen. Blant annet formuleringen som åpner for å behandle journalister som «krigførende og uten rettigheter» er fjernet.
I den reviderte manualen, som ble publisert fredag, er også formuleringen som sammenligner journalistikk med spionasje strøket.

– Manualen ble endret for å gjøre det klarere at journalister er sivile og derfor har krav på samme beskyttelse som sivile, sier Pentagon-talsmannen Charles A. Allen.

Den reviderte manualen slår videre fast at det å bedrive journalistikk ikke er det samme som å ta del i kamphandlinger, uansett hvilken side av fronten journalistene befinner seg.

Må skille

– Så langt det er mulig må man anstrenge seg for å skille mellom journalisters og fiendens aktiviteter, slik at journalister som møter eller har kontakt med representanter for fienden som et ledd i sitt arbeid, ikke blir gjenstand for misforståelser og blir ansett for å være en del av fienden, heter det nå i manualen


Kathleen Carroll, som er redaktør i nyhetsbyrået AP, er glad for at Pentagon har endret den omstridte manualen.
– Det er viktig at manualen erkjenner at vi har ulike roller, men at vi begge har viktige roller, sier hun i en kommentar.

Powered by Labrador CMS