K-rådet:

Hakekorset på Per Sandberg slapp uttalelse

Mye kritikk av tegnefilmen i Kringkastingsrådet, men ingen avstemning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK Satiriks’ tegnefilm-sketsj med Frps nestleder Per Sandberg ikledd t-skjorte med hakekors var ment som en latterliggjøring av dårlig klesvalg, hevdet NRK da klagene på innslaget ble drøftet i Kringkastingsrådet fredag. Forklaringen gikk ikke hjem hos alle i rådet.

Underholdningsavdelingens svar på Sandberg-klagene inngikk i rådeets saksforberedelser.

Elin Ørjasæter har sett seg lei på av det i satiren er større romslighet for å kalle Frp for et nazistisk parti enn det er å henge ut den motsatte fløy i det politiske bildet.

– Dere går inn i en tradisjon hvor hele den bånntæla venstresiden kaster nazistempe på Fremskrittspartiet. – Jeg får bare gå hjem og sukke over at journalistene er sånn. Jeg synes ikke dette var kult. Det var teit, men det er ingen stor sak.

Beklager ikke

Det var Ingvil Tybring-Gjedde, Frp-politiker Christian Tybring-Gjeddes ektefelle, uenig i.

– Det er en stor sak. De sier ingenting i brevet. Ikke unnskyld. De påpeker at det er snakk om fire sekunder. Men når går grensen i NRK for at det skal bli en sak. Fem sekunder? Ja, vi skal la det være høyt under taket, men det skurrer når man maskerer et budskap ved at det skal være morsomt.

Underholdningssjef Charlo Halvorsen påpekte at det er riktig at det ikke står noen unnskyldning i brevet, fordi NRK mener det ikke er noe å beklage.

Han understrekte at Frp er et regjeringsparti, og de som sitter med makta får mer tyn enn partiene som er i opposisjonen. Om valget av hakekors på Sandbergs t-skjorte sa Halvorsen at med fire sekunder må du ty til overtydelige virkemidler. Hakekorset er nettopp et slikt.

– Når du har fire sekunder på deg, må du bruke noe som er kjempetydelig. Nazi-symbolet er kjempetydelig, sa underholdningssjef Cato Halvorsen i sitt forsvar av tegnefilmen.

Rossavik så humoren

Frps generalsekretær og rådsmedlem Finn Egil Holm ble kraftig provosert av NRKs forklaringer. Han mente Halvorsen burde ta et tilbakeblikk på de åtte årene Arbeiderpartiet satt i regjering og se på hvor mye humor og satire NRK lagde på dem.

Frank Rossavik mente sketsjen og virkemidlene nettopp var så over the top at det for ham opplagt ble humor.

– Jeg er ikke enig i at han i særlig grad er koblet til nazismen. Men han er koblet til ytterliggående kommentarer om innvandring.

Rossavik støttet Ørjasæter poeng om at også folk på venstresiden av norsk politikk med hell kunne tas.

K-rådets leder Per Edgar Kokkvold gjorde det klart at det ikke ville bli laget en uttalelse, men mente NRKs ledelse som er til stede under møtene vil merke seg det som ble sagt.

Han la til at dersom noen ønsket å komme med kritisk dissens, fikk det skje senere.

 

 

Powered by Labrador CMS