PFU-leder Anne Weider Aasen svarer på kritikk mot PFU-praksis.

PFU får refs – slik svarer lederen

Klageskribent mener presseetikken praktiseres inkonsistent og vilkårlig.

Publisert Sist oppdatert

– PFUs praktisering av presseetikken er så inkonsistent og metodisk svak at NRK ikke forstod at «Bamsegutt»-serien ville føre til presseetisk harakiri og omdømmekatastrofe, skrev Anders Cappelen i et innlegg publisert hos Aftenposten i forrige uke.

Cappelen tituleres som PFU-klageskribent og rådgiver, og har ført flere PFU-klager i pennen for parter som ønsker å klage.

– Finne opp hjulet på ny

I innlegget argumenterer Cappelen for at Pressens Faglige Utvalg i for liten grad baserer seg på sitt eget tidligere arbeid når de behandler klagesaker.

– PFU viser aldri til tidligere dommer eller andre kilder i sine avgjørelser, og på PFU-møtene er det kun sjeldne unntak at noen argumenterer ut fra slike. PFU insisterer på å finne opp hjulet på ny og på ny. Resultatet er mange sprikende dommer, skriver Cappelen.

Han viser selv til lignende kritikk fra Aftenposten-journalist Vegard Venli.

Cappelen tar også opp at han mener PFU-sekretariatet og presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen har for mye makt, siden de formulerer forslag til uttalelser som utvalget ofte slutter seg til.

– Alt må vurderes i hvert tilfelle

Onsdag fikk Cappelen svar fra PFU-leder Anne Weider Aasen og -nestleder Ellen Ophaug, i et tilsvar i Aftenposten.

– Det er en logisk brist i kritikken når Cappelen på den ene siden skriver at generalsekretæren avgjør nær sagt alle saker, og på den andre siden at PFU «insisterer på å finne opp hjulet på ny og på ny» – tilsynelatende uten noen forankring i etablert praksis, skriver PFU-lederne, og fortsetter:

 – Selv om mange saker kan være ganske like, er det oftest likevel noe som skiller dem fra hverandre. Alt må vurderes i hvert tilfelle.

Det er utvalget som fatter avgjørelsene og står til ansvar for dem, understreker Aasen og Ophaug.

– En sannsynlig forklaring på stor grad av sammenfall mellom sekretariatets vurderinger og PFUs konklusjoner kan være at retningen for presseetikken er ganske klar.

Les Cappelens innlegg og PFU-ledernes tilsvar hos Aftenposten.

 

Powered by Labrador CMS