PFU 29.03.2023 Stein Bjøntegård og Gunnar Kagge
Politiforum gikk fri i Pressens Faglige Utvalg onsdag.

Pressens Faglige Utvalg

Politiforum gikk fri i PFU etter dekning av politivold på Kongsberg

PFU mener beskrivelsen av videoen fra Kongsberg ikke var kommenterende.  

Publisert Sist oppdatert

Det ble en konsis og tydelig konklusjon fra Pressens Faglige Utvalg (PFU) i klagesaken mot Politiforum.  Politiforum-artikkelen som ble klaget inn, er en NTB-sak som er bygget ut med ytterligere opplysninger fra Politiforum selv, med sitert informasjon fra Dagbladet. 

Artikkelen har tittelen «Politibetjent tiltalt for vold», og handler om en hendelsen i Kongsberg som endte med at en politimann ble tiltalt for vold. Politimannen er senere blitt frikjent i tingretten. Klager er Joel Berger Stølen, som har fått samtykke fra en av de fornærmede i saken. 

Ikke brudd

Klager reagerer på at Politiforum skrev at flere av kameratene til vedkommende som politibetjenten prøvde å skaffe kontroll på , gikk inn i situasjonen og forsøkte å hindre politifolkene i sitt arbeid. 

Dette var et klart forsøk på å skape et narrativ der politiet fremstod som ofre i situasjonen, slik at deres handlinger ble rettferdiggjort, mener klager.

At Politiforum fremstilte politiet som ofre, var det imidlertid utvalget uenig i. 

– Jeg sliter litt med å forstå hva klager reagerer mot, sa blant annet PFU-representant og Aftenposten-journalist Gunnar Kagge

Ikke i favør politiet

Utvalget mener at politiet ikke kommer spesielt godt ut i dekningen til Politiforum. Det var heller ingen av utvalgsmedlemmene som  oppfattet i dekningen i avisen som kommenterende.  

Flere i utvalget var også helt uenig klager i at politiet ble fremstilt som ofre i saken.  

«Selv om det er uenighet mellom politiet og fornærmede om hendelsesforløpet, er det i påklaget artikkel etter utvalgets mening faktiske beskrivelser av det som ble vist på videoen, som redaksjonen måtte kunne bringe videre», skriver utvalget i sin uttalelse. 

Powered by Labrador CMS