Harald Birkevold, politisk redaktør i Stavanger Aftenblad, er nærmeste nabo til veistrekket der politiet skjøt og drepte en mann søndag kveld.

Politiskyting rett utenfor Aftenbladet-redaktørens hus: – Dramatisk

 – Gjør inntrykk å tenke på gisselet som helt ut av det blå kom opp i en marerittaktig situasjon, sier Harald Birkevold. 

Publisert Sist oppdatert

Politisk redaktør i Stavanger Aftenblad, Harald Birkevold, var blant de første på stedet da en mann ble skutt og drept av politiet i Stavanger søndag kveld. 

Mannen skal først ha krasjet med en barnefamilie, stukket av fra situasjonen,  og siden kapret en bil og tatt sjåføren gissel, ifølge politiet.  

Løp ut av huset

Mannen ble skutt og drept i skuddvekslingen som siden fulgte. Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken søndag, og mye fordi Birkevold er nærmeste nabo til veistrekket der dramaet utspilte seg.  

Han var på vei i seng da han hørte roping, etterfulgt av to smell, forteller Birkevold til Journalisten.

– Så hørte jeg enda mer aggressiv roping, og en serie av smell, som da viser seg å være skudd.

Birkevold gikk ut på verandaen for å se hva som foregikk snaue 50 meter borte, men et støygjerde hindret utsikten.

– Jeg løp ut av huset og bort til gjerdet, og fikk tittet over. Der fikk jeg en oversikt over slik det så ut da. Jeg så en personbil, og ved siden av den lå det en mann og fikk hjertekompresjoner. På andre siden av veien satt en annen mann som blødde fra en hånd og fikk helsehjelp.

Det var et stort antall politifolk på stedet, både med og uten uniform, forteller Birkevold, og noen av dem var bevæpnet.

Jobbmodus

Birkevold forteller at han umiddelbart tok kontakt med redaksjonen for å fortelle hvordan han opplevde situasjonen, og snakket med vaktsjefen om å få kontakt med politiet. 

Han gikk raskt i jobbmodus, og det var viktig å få observert og tatt noen bilder som kunne vise nogen lunde hvordan det så ut, sier han.

– Det tok tid å få svar fra politiet, som naturlig nok var opptatt med andre ting, men det var minst ett annet vitne, som uavhengig av meg kunne bekrefte skuddveksling. Jeg bare hørte det, men så konsekvensene ett minutt senere. På grunnlag av det vitnet og meg kunne vi publisere nærmere halv tolv.

 Stavanger Aftenblads sak ble publisert 23:20 søndag kveld. 

Nå må redaksjonen kaste rundt på planer og fokusere på å få frem det som har skjedd, sier Birkevold.

– Det er viktig å få svart ut så godt som mulig, og gi så god informasjon til våre lesere som mulig. Dette skjedde i et boligområde og mange, inkludert barn, lurer på hva som skjedde. Dette må ha hatt et forløp og et forspill.

– Marerittaktig

Birkevold beskriver situasjonen som dramatisk, men sier han heldigvis er en voksen mann som har vært i andre alvorlige situasjoner, slik at han ikke var helt uforberedt.

– Men det var en alvorlig skadet person som jeg antok var død. Det gjør inntrykk å se en slik situasjon tilnærmet i sanntid. Det gjør også inntrykk å tenke på dette gisselet som helt ut av det blå var oppe i en marerittaktig situasjon, sier han.

Birkevold sier han også tenker på polititjenestefolkene som har vært oppi dette, og hvilke inntrykk de nå skal bearbeide.

Powered by Labrador CMS