Marina Ovsjannikova mottok pris under Oslo Freedom Forum i mai i fjor.

Protesterte mot krigen – nå er hun dømt til åtte år i fengsel

Marina Ovsjannikova har rømt Russland, men dømmes for å ha spredd falsk informasjon. 

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere TV-redaktøren i russiske Kanal 1, Marina Ovsjannikova, som protesterte mot krigen under en TV-sending i fjor er dømt til 8 års fengsel. Det melder VG.  

Dømt

Ovsjannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars stormet en nyhetssending med en plakat der det sto «Stopp krigen. Ikke tro på propaganda. De lyver til dere». 

Senere aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

Nå er hun dømt, in absenstia, til fengsel i åtte år og seks måneder, ifølge Interfax

«Falsk informasjon»

I oktober i fjor ble det kjent at Ovsjannikova stod på Russlands liste over ettersøkte personer, fordi hun hadde brutt betingelsene for husarresten hun satt i mens hun ventet på å bli stilt for retten. 

Noen måneder tidligere  var Ovsjannikova en av mottakerne av Václav Havel-prisen for kreativ motstand, som ble delt ut under arrangementet Oslo Freedom Forum. 

På spørsmål fra Journalisten om hun ser for seg å kunne dra tilbake til Russland, svarte Ovsjannikova

– Jeg vet ikke, det er vanskelig å si, situasjonen er så sprø der nå.

Siden ble det kjent at hun hadde rømt landet med datteren.  Ifølge VG har Ovsjannikova fått jobb som frilans korrespondent i tyske Die Welt.

Dommen på 8 år i fengsel begrunnes med at hun skal ha spredd det riksadvokaten i Moskva betegner som: 

«...falsk informasjon om handlingene til militært personell fra den russiske føderasjonens væpnede styrker under en spesiell militær operasjon», ifølge Interfax.  

Powered by Labrador CMS