Artikkelen «Her er sju ting du kan gjere om du vil hjelpe» er laget av NRK Trøndelag.

Krigen på Gaza

Reagerer: Mener NRK oppfordrer til boikott

Ikke slik at NRK går ut og anbefaler disse tiltakene gjennom å publisere denne saken, svarer nyhetsredaktør til Vårt Land.

Publisert

«Her er sju ting du kan gjere om du vil hjelpe», skriver NRK Trøndelag i en artikkel om krigen på Gazastripen. Punkt fem er: «Oppfordrar til boikott». Det har fått tidligere fagmedarbeider på Institutt for journalistikk (IJ), Gunnar Bodahl-Johansen, til å reagere.

I et intervju med Vårt Land uttaler han: 

– Ingen nekter NRK å stille kritiske spørsmål og spørre om Norge burde boikotte varer fra Israel eller la være å selge varer til Israel. Alle disse spørsmålene er naturlige å stille. Men det er noe helt annet når institusjonen selv går ut og anbefaler folk bestemte tiltak som rammer Israel.

Tar ikke stilling

NRKs nyhetsredaktør i Trondheim, Nareas Sae-Khow, mener NRK ikke kommer med en oppfordring til boikott i artikkelen, og heller ikke tar stilling til tiltakene.

– Saken er et direkte og ærlig forsøk på å adressere den maktesløsheten som mange av våre lesere, lyttere og seere, spesielt unge, har uttrykt at de har, på grunn av de ufattelige sivile lidelsene i Gaza-krigen, skriver Sae-Khow i en e-post til Vårt Land.

Nyhetsredaktøren mener at ingressen gir premisset for saken, at dette er syv ting leserne kan gjøre om de vil hjelpe. 

Hele ingressen lyder: «Tusenvis av barn har blitt drepne, og mange i Noreg kjenner seg makteslause. Her er sju ting du kan gjere om du vil hjelpe.» 

– Veldig direkte

– Så kan jeg skjønne til en viss grad at Bodahl-Johansen og andre kan reagere på formen, som er veldig direkte. Det er jo en såkalt listesak, hvor målet er å gi leserne kunnskap, slik at de selv kan ta velinformerte valg og bidra eller hjelpe med noe i denne konflikten – hvis de ønsker – som medmennesker.

De syv punktene i NRKs artikkel er:

  1. Gje pengar
  2. Les deg opp
  3. Sjekk kva skulen eller jobben din gjer
  4. Delta på arrangement
  5. Oppfordrar til boikott
  6. Sei ifrå til politikarane
  7. Signer opprop
Powered by Labrador CMS