Arbeiderpartiret vil ha større avstand mellom kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og kulturminister Thorhild Widvey (H), som i dag er NRKs generalforsamling. Arkivfoto: Journalisten

Ap vil ha NRK-lisens for fire år om gangen

Ønsker å svekke politikernes innflytelse over den redaksjonelle kringkastingsvirksomheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Utspillet kommer før torsdagens høring om regjeringens stortingsmelding «Open og opplyst - allmennkringkasting og mediemangfald”, skriver Dagens Næringsliv.
 
Les om stortingsmeldingen her
 
Arbeiderpartiet mener NRK-lisensen må fastsettes for fire år av gangen, ikke av regjeringen gjennom årlige lisensvedtak under budsjettbehandlingen hver høst.

– NRK er noe mer enn et ordinært mediehus. Det representerer hele Norge, hele befolkningen og skal være til stede og gi et nyhetsbilde fra hele landet. Vi mener dette krever langsiktighet og at kringkastingssjefen har frihet til å foreta nødvendige investeringer og omorganiseringer, og kan se dette for en lengre periode enn ett år av gangen. For å understreke at dette er et oppdrag som krever forutsigbarhet, vil vi at lisensen skal fastsettes for fire år av gangen, sier Arbeiderpartiets mediepolitisk talsperson Arild Grande til DN.

Partiet foreslår at regjeringen skal legge fram en stortingsmelding om kringkastingspolitikken tidlig i hver stortingsperiode. Der skal både NRKs oppdrag og lisensen for de kommende fire årene fastsettes. Inspirasjonen kommer fra Sverige og Danmark.

Ap mener også at det er behov for en større avstand mellom utøvelsen av eiermakten og redaksjonen i NRK, og at kulturministerens rolle som NRKs generalforsamling derfor skal delegeres til en stiftelse etter svensk modell.

 
Powered by Labrador CMS