Arne Børresen er klubbleder i Demokraten. Foto: Kathrine Geard

Appellerer til LO-topp

De ansatte i Demokraten håper Fagforbundets leder Jan Davidsen vil stanse brutale kutt i Fredrikstad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaksjonen skal kuttes i nummer to-avisa i Fredrikstad. 1,8 av snaue seks årsverk skal bort, og ifølge ledelsen skal ansiennitetsprinsippet følges. Det kom fram på et møte mellom ledelsen i avisen og de ansatte tidligere denne uken.

Ledelsen venter nå på tilbakemelding fra klubben før man går videre med å utarbeide sluttpakker, men før det skjer ønsker klubbleder Arne Børresen å få egne tilbakemeldinger fra LOs styremedlem i A-pressen, Fagforbundets leder Jan Davidsen.

– Vi vil gjøre det som er mulig for å benytte oss av det faktum at LO er storeier i A-pressen som igjen eier oss, sier

Viktig med mangfold

Børresen mener det er viktig at en by som styres av Frp og Høyre har en avis som er festet i fagbevegelsen. Derfor har avisen fått hjelp fra LOs leder i byen for å komme i kontakt med Davidsen.

Børresen forteller at de har sett flere tilfeller lokalt hvor fagbevegelsen ikke har fått innpass i pressen etter at A-pressens aviser er blitt avviklet.

– Vi må få eierne til å forstå at Demokraten faktisk har en betydning i Østfold.

Tett på AFP eller arbeidsledighet

Av redaksjonens medarbeidere er Arne Børresen yngst, men flere av kollegene hans er over 60 år og nærmer seg AFP-alder. Problemet er bare at dersom de nå blir overtallig, forsvinner AFP-muligheten. Også dette mener klubblederen burde gjøre at Davidsen tar tak i det som skjer i avisa.

– Jeg håper Jan Davidsen ser nettopp dette forholdet med LO som eier og er villig til å se dypere i materien enn ei bunnlinje fra en direktør i Østfold. Kanskje kan han se hvorfor vi plutselig fikk en million ekstra underskudd.

Ukollegiale i nabobyen

De ansatte setter også spørsmålstegn ved at A-pressen har to mediehus i Østfold, et med base i Sarpsborg og et i Askim.

I tillegg har det satt sinnene i kok at Sarpsborg Arbeiderblad (SA) har ansett to journalister, mens de i Fredrikstad må si opp like mange. Klubblederen i Demokraten mener A-pressen burde flyttet over to journalister fra Fredrikstad til Sarpsborg.

– Hvor er det blitt av samholdet? Er det slik at selskapene forsøker å spise av hverandre? Det er bare et kvarter for oss i bil, og man velger gjerne det fremfor å gå arbeidsledig, sier Børresen.

Var tett på nedleggelse

SAs direktør og styreleder i Demokraten, Pål Karlsen, sier til Journalisten at dette var en prosess som skjedde før styret i vedtok kuttene i Demokraten. Karlsen mener det er viktig å belyse at det ikke var gitt at det var denne løsningen de skulle komme fram til.

– Trusselen om nedleggelse var overhengende stor og fremstod som veldig sannsynlig. Jeg mener denne løsningen er den beste for alle parter, sier Karlsen og legger til: – Vi var virkelig nære nedleggelse av avisen. Det var en uoversiktlig situasjon.

Powered by Labrador CMS