Rogalands Avis
– Det er paradoksalt at gamle Arbeiderbladet kommer til å legge ned 125 år med sosialdemokratisk avishistorie, sier klubbleder Kristoffer Knutsen.

Skjebnedag for Rogalands Avis – klubbleder knallhardt ut mot eieren

Hevder Dagsavisen AS ønsker å bryte ansiennitetsprinsippet.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag opplyste kilder til Stavanger Aftenblad at det nå skal være bestemt at tradisjonsrike Rogalands Avis legges ned. 

Nå er det fremtiden til de ansatte som diskuteres, skriver avisen. 

Informasjon om nedleggelsen skal ha kommet frem på et drøftelsesmøte mellom ledelsen i Dagsavisen, som utgir Rogalands Avis, og tillitsvalgte. 

– Stemoderlig behandlet

Torsdag blir en skjebnedag for Rogalands Avis. Det arrangeres både styremøte og drøftelsesmøte.

Det forteller klubbleder for de seks Norsk Journalistlag-organiserte i redaksjonen, Kristoffer Knutsen, til Journalisten.

Han stiller seg kritisk til mange av valgene fra eiersiden.

– Det er paradoksalt at gamle Arbeiderbladet kommer til å legge ned 125 år med sosialdemokratisk avishistorie, sier han. 

Ifølge Knutsen er det ikke blitt informert om noen prosess, før det plutselig var snakk om nedleggelse. Han reagerer på at det ikke har vært noen fra Oslo og Dagsavisen på besøk i Stavanger siden desember 2019. 

– Det sier litt om hvor stemoderlig behandla vi har blitt av eierne våre. Vi er absolutt ikke blitt satset på, har ikke fått tilbakemeldinger på redaksjonelle valg eller hva som fungerer eller ikke. 

– Kommer aldri til å velsigne

Knutsen sier nå at Dagsavisen ønsker å gå bort fra ansiennitetsprinsippet i en nedbemanningsprosess. Prinsippet dreier seg om at ansatte med lengst fartstid skal være mest beskyttet i nedbemanningsprosesser, og er et prinsipp Norsk Journalistlag holder fast ved.

– Det er noe vi vil motsette oss. Alle ansatte i Rogalands Avis er ansatt i Dagsavisen AS. Vi gjelder på lik linje med alle andre ansatte, sier Knutsen. 

Dermed mener klubben i RA at dersom det skal kuttes, så skal alle ansatte i Dagsavisen AS, også i Oslo, inngå i samme regnestykke.

– Ansiennitet er det NJ mener er det riktige, det er lovens utgangspunkt og så er det opp til Dagsavisen AS hva de ønsker å komme med av saklige begrunnelser for å omgå ansiennitetsprinsippet. Vi kommer aldri til å velsigne noe sånt. 

Lignende situasjoner er blitt diskutert tidligere. Norsk Journalistlag har blant annet møtt NRK i Arbeidsretten om temaet, da NRK gjennomførte nedbemanning og oppsigelser kun i NRK Østlandssendingen.

– Opp til Dagsavisen

Nå er det opp til Dagsavisen om man eventuelt vil komme med frivillige tilbud og pakker, eller om de ønsker å kjøre beinharde nedbemanninger, avslutter Knutsen. 

Journalisten har lagt fram kritikken for administrerende direktør i Dagsavisen, Nina Kordahl. Hun skriver i en sms til Journalisten at hun ikke kan kommentere interne prosesser før beslutning er tatt. 

Styreleder i Dagsavisen AS, og konsernsjef hos Dagsavisens eier Mentor Medier, Per Magne Tveiten, skriver i en sms at han ikke kan kommentere saken, utover å si at det foreløpig ikke er tatt noen beslutning omkring Rogalands Avis.   

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

 

Powered by Labrador CMS