Lørdag får alle vite hvem som skjuler seg i Ulven. Journalisten prøvde snarveien via innsynskrav til NRK.
Lørdag får alle vite hvem som skjuler seg i Ulven. Journalisten prøvde snarveien via innsynskrav til NRK.

NRK - Maskorama

Slik gikk det da Journalisten krevde innsyn i Maskorama-deltakerne

Vi kan avsløre én ekstern bidragsyter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Planen var skuddsikker, slo jeg fast for egen regning på et nylig morgenmøte:

– Vi sender et vanntett innsynskrav til NRK, ikke direkte om deltakerne bak maskene i Maskorama, men om «honorerte eksterne bidragsytere benyttet av NRK i forbindelse med programprosjekt Maskorama sesong 3»!

Saken er i beste fall i randsonen av Journalistens fagfelt. Motivasjonen er åpenbart personlig nysgjerrighet.

Men innsynskravet ble sendt til innsyn@nrk.no, som så mange andre oppigjennom.

Svaret kom på bare et par timer (var de forberedt på dette?), fra ingen ringere enn programredaktør for eksternt innhold, Petter Wallace.

«Hei Nils Martin Sivola. NRK har én ekstern bidragsyter til Maskorama sesong 3, det er selskapet Fremantlemedia Norge AS. Alle andre bidragsytere til prosjektet honoreres fra Fremantle. NRK stiller med programleder.»

Well played, NRK.

Men NJ-jurist med offentlighet som felt, Sindre Granly Meldalen, tror ikke vi nødvendigvis hadde kommet særlig mye lengre selv om Maskorama var en ren NRK-produksjon.

Ja, NRK er som offentlig eid bedrift underlagt offentleglova, men har samtidig et unntak for alt som kan kalles «redaksjons- og programverksemd».

Meldalen forteller at hjemmelen har blitt brukt til å avskjære innsyn i alt fra Qatar-VM-kontrakter til husleia for Mesternes Mester-huset. Nylig ble innsynskrav fra en rekke medier, om pengebruken på Sophie Elise-podkasten, kontant avslått.

Vi spør Meldalen:

– Tror du det finnes en måte å formulere et innsynskrav på som er så god at NRK bare må gi ut innsyn i Maskorama-deltakerne? (Og hva er din teori om Ulven?)

– Det tror jeg dessverre ikke, på grunn av unntaket i offentlegforskrifta for NRKs programvirksomhet. Men NRK har selvsagt mulighet til å gi merinnsyn. (Jeg håper det er Jørn Karlsrud.)

Vi kan altså sende ny henvendelse og be NRK vurdere merinnsyn, som betyr at det skal gis innsyn «dersom omsynet til offentleg innsyn veg tyngre enn behovet for unntak». Og vi kan klage på avslaget.

Vi setter straks i gang.

Om noen uker kan vi kanskje, bare kanskje, avsløre årets Maskorama-deltakere, og ikke minst programlederen, en gang for alle.

  • Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.Powered by Labrador CMS