Dag og Tid ligger an til å bli en av årets pressestøtte-vinnere.

Produksjonstilskudd 2023

Små lokalaviser kan forvente 200.000 kroner mer i pressestøtte

Medietilsynet med prognose for pressestøtte-utbetaling i 2023.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Små lokalaviser får økt støtte når årets produksjonstilskudd skal fordeles, viser en prognose fra Medietilsynet som ble offentliggjort i dag.

Årsaken er at det er innført et ekstra tilskudd til de minste avisene. 

– Dette gjør at en del aviser kan få om lag 200.000 kroner mer i støtte i år enn i fjor, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, i en pressemelding.

Det er avisene med færre enn 1700 abonnenter som kan regne med ekstra støtte.

159 aviser har søkt

Cirka 400 millioner kroner skal i år fordeles gjennom produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier – også kjent som pressestøtten. 159 aviser har søkt om støtte.

10 nye medier har søkt om pressestøtte i år. Tre av dem fikk avslag i fjor.

– Vi er ikke ferdig med å vurdere hvilke av de nye søkerne som kvalifiserer til støtte, og prognosen inkluderer dermed bare fjorårets mottakere. Det er derfor viktig å presisere at den endelige tildelingen kan bli annerledes enn prognosen for en del av mottakerne, sier Velsand.

Ifølge prognosen blir Klassekampen også i år den største tilskuddsmottakeren. Avisen får sannsynligvis 40 millioner kroner, som er det maksimale beløpet en avis kan motta. 

– Dette taket ble innført fra og med i år for å sikre at en avis ikke skal få en uforholdsmessig stor andel av det samlede tilskuddet, sier Velsand.

Subjekt får mer

Subjekt og Avisa Oslo ser ut til å få den største økningen målt i kroner, med en økning på henholdsvis 2,5 millioner og 3,1 millioner kroner. Subjekt vil da få 3,5 millioner kroner og Avisa Oslo 8,8 millioner kroner. 

Økningen skyldes at disse avisene har hatt en sterk vekst i brukerinntektene fra 2021 til 2022, skriver Medietilsynet.

Nynorskavisen Dag og Tid får ifølge prognosen en økning i støtten på vel én million kroner fra i fjor, og får da 6,9 millioner kroner. Avisen fikk tidligere støtte etter egen sats, mens støtten nå beregnes på lik linje med andre nasjonale medier.

Mister 5,7 millioner

Bergensavisen og Fiskeribladet ligger an til å få størst reduksjon i støtten. Tilskuddet til Bergensavisen går ned med 5,7 millioner til 28,9 millioner kroner, mens Fiskeribladet får 2,3 millioner kroner mindre enn i fjor og ender på 8,4 millioner kroner, ifølge prognosen. 

– En viktig grunn til nedgangen for disse avisene er endringer i måten støtten beregnes på. Disse avisene fikk tidligere god uttelling for avisopplaget og antall utgivelser, som ikke har like stor betydning etter nytt regelverk. Nå legges det i stedet vekt på avisenes brukerinntekter, sier Velsand.

Medietilsynet opplyser at en ekstraordinær prisjustering kan gi økt tilskuddsramme, noe regjeringen har foreslått i revidert nasjonalbudsjett. 

Dersom forslaget blir vedtatt, øker rammen for produksjonstilskuddet med cirka 8,5 millioner kroner i år. 

Denne eventuelle økningen inngår ikke i prognosen.

– Den nye støttekategorien for nasjonale aviser, hvilke nye aviser som eventuelt får støtte og om tilskuddsrammen økes, gjør i sum at årets prognose er mer usikker enn vanlig. Det er det viktig at alle mottakere er klar over, sier Velsand.

Se prognosen for alle avisene.

Powered by Labrador CMS