Styreleder i Internasjonal reporter, Sofie Gran Aspunvik, håper på mange ønsker å vise fram den gode utenriksjournalistikken i Norge, ved å nominere til IR-prisen 2018. Foto: Privat
Styreleder i Internasjonal reporter, Sofie Gran Aspunvik, håper på mange ønsker å vise fram den gode utenriksjournalistikken i Norge, ved å nominere til IR-prisen 2018. Foto: Privat

– Når «falske nyheter» er årets nyord, er det superviktig å vise frem den grundige, viktige og engasjerende journalistikken

Organisasjonen Internasjonal reporter håper på rekordmange nominasjoner til IR-prisen 2018. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Internasjonal reporter (IR) vil igjen belønne den beste, norske utenriksjournalistikken. Nå oppfordrer de alle til å nominere bidrag som de enten selv har laget eller har sett, hørt, eller lest. 

– Det blir spennende å se hva slags bidrag som kommer inn, sier nyvalgt leder i IR, Sofie Gran Aspunvik, og forteller at bidragene ofte gir et godt bilde av utenriksåret vi har bak oss. 

– Tidligere har vi sett at store saker som har preget internasjonale medier og politikk det siste året, som flyktningkrisen i 2015, har blitt gjenspeilet i bidragene, sier hun. 

Vant for «Talibanistan»

Innsendere står fritt til å nominere seg selv, eller andre de mener fortjener prisen for god utenriksjournalistikk. Både enkeltstående reportasjer, fotoreportasjer, reportasjeserier og reportasjebøker kan sendes inn. Kravet er at produktet må ha vært publisert i et uavhengig norsk presseorgan eller utgitt på et norsk forlag i 2017. Bidragene vurderes av en uavhengig jury. 

Fjorårets vinner av IR-prisen ble Anders Sømme Hammer, som var nominert med tre bidrag. I juryens begrunnelse fremhevet de spesielt reportasjen «Talibanistan», som var sendt på NRK Brennpunkt. 

«Gjennom afghanske kilder på begge sider av konflikten formidler den dyp innsikt i forholdene i Afghanistan etter at norske styrker trakk seg ut og med dem mye av mediefokuset. Hammer viser i denne reportasjen verdien av langvarig tilstedeværelse som arbeidsmetode og får et rikholdig kildeutvalg i tale som ingen andre», skrev juryen i uttalelsen. 

Les også: Anders Sømme Hammer fikk IR-prisen

Håper på rekord

I fjor ble det sendt inn 37 bidrag. Aspunvik håper på enda flere bidrag denne gangen, og at 2018 blir et rekordår. 

– Vi mener det lages mye god utenriksjournalistikk i norske redaksjoner og blant norske frilansere og forfattere hvert år. Å nominere disse til IR-prisen er en god måte å vise fram kvalitetsjournalistikken som lages, sier hun, og legger til at dette er en tid der nettopp dét kanskje er ekstra viktig. 

– I et år der «falske nyheter» er kåret til årets nyord, er det superviktig å vise frem gode eksempler på grundig, viktig og engasjerende journalistikk. Vi håper at IR-prisen kan bidra til det, sier den nyvalgte styrelederen.

Nominasjoner sendes inn her, og fristen er 31. januar. 

Powered by Labrador CMS