Knut Arild Hareide og KrF vil gi NRK 73 kroner mer neste år. Det sier Venstre og leder Trine Skei Grande nei til. Foto: Stortinget/Flickr.com

Stortingsflertall for lisensfrys

Venstre og KrF står sammen mot regjeringens mediepolitikk - med unntak for NRK-lisensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK har argumentert for at de må få ta 73 kroner mer fra hver lisensbetaler for å holde tritt med kostnadene. Summen ville med rundt to millioner lisensbetalere gitt NRK rundt 146 millioner kroner mer neste år.

Men det sier regjeringen nei til. I budsjettforslaget som ble lagt fram nå i høst foreslo kulturminister Thorhild Widvey å videreføre lisensen på samme nivå som i år. Det vil si 2.729,16 kroner, inkludert åtte prosent moms.

Det er mellompartiene Venstre og KrF som skal forhandle med regjeringen om statsbudsjettet. De to støttepartiene er enig om flere reverseringer av regjeringens mediepolitikk når det gjelder kutt i blant annet pressestøtten og etterutdanningsinstitusjonen Institutt for journalistikk (IJ). Men når det kommer til NRK-lisensen, har de to partiene ulikt syn.

I en SMS til Journalisten bekrefter KrFs mediepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold at de vil etterkomme NRKs ønske om en økning på 73 kroner.

Stortingsflertall

Venstre bekrefter i en e-post at de legger seg på samme nivå som regjeringen.

– Det vil si ingen økning for kommende år, skriver Venstre-leder Trine Skei Grandes rådgiver Anne Solsvik i en e-post.

Det betyr at Venstre sikrer flertall på Stortinget sammen med regjeringspartiene for å fryse NRK-lisensen.

Da partiet tidligere mandag la fram sitt alternative statsbudsjett, sa Venstres mediepolitiske talsmann Terje Breivik at mediepolitikken vil være sentral under budsjettforhandlingen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen vil ikke kommentere saken før endelig budsjett foreligger.

Powered by Labrador CMS