I SVs alternativt statsbudsjett foreslås det å øke mediestøtten med cirka 75 millioner kroner.
I SVs alternativt statsbudsjett foreslås det å øke mediestøtten med cirka 75 millioner kroner.

Mediestøtte

SV vil øke pressestøtten – men lanserer ingen ny momsløsning

I dag legger partiet fram sitt alterntative statsbudsjett.

Publisert

«En sterk og uavhengig presse er viktigere enn på lenge, og både nasjonalt og internasjonalt ser vi nå betydningen av frie, redaktørstyrte medier. Vi øker dermed pressestøtten og mener regjeringens innføring av moms på elektroniske nyheter er et feilgrep», skriver SV i sitt alternativt statsbudsjett som ble lagt fram i dag.

SV vil i sitt forslag økte mediestøtten med drøyt 75 millioner kroner. Økningen er fordelt på følgende måte (alle tall i millioner): 

  • Pressestøtte: 60
  • Tilskudd til lokalradioene: 7
  • Nynorsk avissenter i Førde: 0,3
  • Pressestøtte til samiske aviser: 6
  • Økt pressestøtte til Svalbardposten: 2

I regjeringens forslag er det lagt opp til at den generelle mediestøtten øker med 18 millioner kroner, til 490 millioner. Produksjonstilskuddet, den såkalte pressestøtten, foreslås økt til 424 millioner.

Selv om SV mener innføringen av moms på elektroniske nyheter – i praksis moms på levende bilder, og noe som i all hovedsak rammer TV 2 i første omgang – er feil, kommer ikke partiet i denne omgang med et alternativ til regjeringens forslag.

Til Kampanje sier SVs mediepolitiske talsperson Kathy Lie at de mener at det er Finansdepartementet som stikker kjepper i hjulene. 

– Vi har bedt om et provenytall fra Finansdepartementet om hva det vil koste og de nekter å oppgi et tall til oss. Så vi har ikke noe å legge inn i budsjettet, sier Lie i Kampanje. 

– Men vi vil jobbe frem en merknad i familie- og kulturkomiteen som peker retning og holder saken varm, sier hun videre.

Da kulturminister Lubna Jaffery (Ap) besøkte Norsk Redaktørforenings høstmøte i forrige uke, lovte hun å fortsette kampen mot den omstridte momsen. 

– Kulturministeren har vært tydelig på at hun fortsetter kampen også forbi dette budsjettet og vi opplever bred støtte til målet om et plattformnøytralt fritak. Partiene på Stortinget, også SV, må nå bidra til at vi kommer nærmere målet, sier administrerende direktør Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS