Fulgte feil mann

PÅL GORDON NILSEN (NRK): Da VM i snowboard 1999 gikk i Val de Sole i Italia, trengte TV-sporten en kommentator. Min unge alder og store entusiasme sikret meg jobben.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Riktignok hadde jeg ikke spesielt god greie på snowboard, men som ung journalist var dette en fin mulighet til å «vise seg fram», så tanken på å si nei til en slik kommentatorjobb i NRK TV-sporten streifet meg aldri. Det var bare å lese seg opp!

I VM skulle det kommenteres i to grener. Halfpipe (med Daniel Franck og gjengen) samt boardercross, en øvelse hvor flere utøvere starter samtidig og der første mann til mål vinner etter en tøff løype med svinger, hopp og doseringer.

Jeg skal ikke skylde på noe, men det gjorde ikke situasjonen for meg særlig lettere at kommentatorbua var en gammel nedslitt brakke 200 meter fra selve traseen. Alt måtte derfor kommenteres fra en TV-skjerm som var så liten at du knapt så at det var bevegelse i bildet.

De innledende heatene gikk helt greit, selv om jeg slet med å skille utøverne fra hverandre. Alle så jo like ut med svære hjelmer og skiutstyr i alle regnbuens farger, med fargene på startnumrene som det eneste som skilte utøverne fra hverandre. Men det var jammen ikke lett å se fra der jeg satt!

I finalen var vårt store håp Tor Bruserud, vinner av den totale verdenscupen sesongen før. Jeg skulle selvsagt ha et spesielt øye med ham, men da løpet var i gang, gikk det meste galt. Det viste seg at jeg ikke hadde oversikt over hvem av deltakerne som var Bruserud, og gjennom hele løpet fulgte jeg feil mann. Og da mållinjen nærmet seg, var jeg fortsatt helt sikker på at vår mann var langt unna en medaljeplass, mens han faktisk kjempet om gullet og til slutt tok sølv!

Når det gikk opp for meg at dette hadde gått fryktelig galt husker jeg ikke, men følelsen av å «drite seg ut» glemmer jeg aldri. For hva er det man har kommentatorer for? En av de viktigste jobbene må jo i hvert fall være å holde orden på medaljene og hvordan det går med de norske.

Det tok en stund før jeg kom over det der, men fakta var at det ikke var så mange på jobben som hadde merket seg tabben. Kanskje de hadde problemer selv med å finne ut hvem som var nordmannen?

Powered by Labrador CMS