NRK Marienlyst. Foto: Helge Øgrim

NRK kutter i produksjonsavdeling – utelukker ikke oppsigelser

Fagforeningene reagerer på at de er involvert for sent og har krevd forhandlingsmøte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uken varslet NRK ansatte om det skal nedbemannes innenfor produksjonsavdelingen, også kalt Medietjenester. 20 årsverk av 360 må bort, og selv om NRK håper det skal løses gjennom frivillige ordninger, utelukkes det ikke oppsigelser.

Ryddejobb

Leder Stein Ødegård sier at ledergruppen siden april har sett på avdelingens behov.

– Vi har sett på oppgaver vi ikke lenger trenger å utføre, eller hvor vi bør redusere kapasitet. Det er lenge siden vi har gjort en sånn gjennomgang, så i lys av endringene i mediebransjen er dette en ryddejobb, sier Ødegård til Journalisten.

De ansatte reagerer kraftig på at de ikke har blitt involvert i prosessen tidligere. Fagforeningene NRKJ, TF og NTL har derfor klaget NRK inn for arbeidsgiverforeningen Spekter for brudd på hovedavtalen. De har krevd et lokalt forhandlingsmøte for å diskutere NRKs håndtering. Hvis partene ikke blir enige der kobles de sentrale organisasjonene Spekter og Norsk Journalistlag (NJ) inn.

Leder Richard Aune i NRKJ sier det er første gang siden år 2000 at fagforeningene tar en sak inn til de sentrale organisasjonene Spekter og NJ på denne måten.

Vil involvere ansatte nå

Årsaken til den kraftige protesten forklarer Aune med at de ansatte først denne uken ble involvert i prosessen.

– Vi har klaget inn NRKs fremgangsmåte for hvordan de gjennomfører disse prosessene. NRK har i mange måneder planlagt nedbemanningen, men involverer oss først på mandag, sier Aune til Journalisten.

For hans medlemmer er det noen fotografer som berøres, ellers er det snakk om faggrupper som lyssettere, produksjonsdesignere og snekkere.

Ødegård bekrefter at hans ledergruppe har jobbet med en gjennomgang av avdelingens oppgaver siden april. Men han tilbakeviser brudd på hovedavtalen fordi det lederne har lagt fram er et forslag som nå skal drøftes med de tillitsvalgte.

– Vi mener vi har gjort alt riktig og i henhold til regelverket. Vi har gjort grundige vurderinger. Det er en lederjobb å gå gjennom hvordan vi rigger denne avdelingen. Vi har også informert om at vi holder på med dette i møter i samarbeidsutvalg. Hvorfor vi ikke har involvert de ansatte er fordi vi ikke har konkludert.

– Men er ikke det poenget med drøftinger at de ansatte skal få si sin mening før det konkluderes?

– Vi har kun konkludert på forslagsnivå. Dette er et forslag. Nå skal vi drøfte saken og involvere de ansatte.

Utelukker ikke vikarbruk

NRKJ og de andre fagforeningene reagerer også på at de mener NRK planlegger å erstatte de reduserte årsverkene med midlertidige og frilansere.

– Det er ikke snakk om at NRK ikke trenger å få utført disse tjenestene. De kan for eksempel ikke lage en dramaproduksjon uten lys, kostyme og sminke.

– I lys av kuttene for flere hundre millioner kroner som ble kjent i Polaris Media og Aftenposten denne uken; er det ikke rimelig at NRK også må se på hvilke behov de har og justere ned om de må det?

– Jo, det er jeg i prinsippet enig i. Har man mindre penger så må man gjøre det eller finne klokere måter å jobbe på. Men man må gjøre det innenfor lovverket som sier at det ikke er lov å si opp folk hvis det ikke er en reell innsparing. Her er det ikke snakk om det, men å si opp folk og hente inn folk fra byen. Det mener vi er i strid med lovverket. I tillegg er hovedavtalen spillereglene våre som alle er enig om. De må overholdes.

Ødegård avviser at de nå kvitter seg med faste ansatte de har behov for og erstatte dem med frilansere. Men han understreker at NRKs behov endrer seg og kan ikke utelukke at det kan skje i fremtiden.

– Vi bruker tilkallingsvikarer for å dekke sykdom eller andre kortvarige behov. Vi mener at vi nå har riktig kapasitet til å dekke de produksjonsoppdragene vi får internt i NRK.

Vil svare direkte

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det er fagforeningenes syn at de ikke har blitt involvert tidlig nok i saken.

– Vi har mottatt brevet og vil svare dem, sier Eriksen, som ikke vil kommentere ytterligere ut fra en begrunnelse om at han da går inn i saken.

Powered by Labrador CMS