Advokat Mette Yvonne Larsen er tiltaltes forsvarer.

Journalist tiltalt for voldtekt:

Tiltalt journalist: – Står fjellstøtt i at jeg ikke har gjort noe straffbart

Trakk inn festkultur i mediehuset han jobbet for.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet hovedforhandlingen i rettssaken mot en mannlig journalist som er tiltalt for å ha voldtatt en kvinnelig kollega. Kvinnen forklarte seg i formiddag.

Tiltalte, som er representert ved forsvarer Mette Yvonne Larsen, erkjenner ikke straffskyld.

I sin frie forklaring i rettssalen innledet han med å snakke om kulturen i mediehuset både han og fornærmede var ansatte i da hendelsen fant sted. Tiltalte jobber ikke der lenger.

– Jeg reagerte litt på kulturen. Jeg hørte historier hvor jeg tenkte «oi», men først i ettertid har jeg sett hva jeg har vært en del av. Jeg tenkte da at det var morsomme historier, men i dag ser jeg hvor dum jeg har vært og hvor dumt miljøet har vært.

– Ikke gjort noe straffbart

Videre forklarte tiltalte seg om mye alkohol og det han beskriver som «fuktige fester» i mediehuset. Ifølge tiltalte var tafsing og sjekking langt fra uvanlig på disse festene, hverken fra ham selv eller andre kolleger.

– Jeg vet at jeg har vært en del av den upassende kulturen. Jeg er flau og føler skam. Det kan jeg ikke gjemme meg unna. Jeg må ta ansvar for det og endre meg. Jeg forstår at jeg har blitt opplevd som ubehagelig, men det var aldri ment å bli opplevd sånn.

Videre forklarte tiltalte at han erkjenner å ha oppført seg dårlig i enkelte situasjoner.

– Men jeg står fjellstøtt i at jeg ikke har gjort noe straffbart. Det er stor forskjell på upassende og pinlig oppførsel på fuktige fester, og det å voldta noen som sover. Det har jeg stått trygt i fra dag én, og jeg har fortalt den samme historien hele veien.

Ulike oppfatninger

Når det gjelder fredagskvelden i 2021, da fornærmede har forklart at voldtekten skal ha skjedd i hennes leilighet, samsvarer forklaringen til tiltalte og fornærmede et stykke ut i kvelden.

Men i motsetning til fornærmede, mener tiltalte at han ikke oppfattet kvinnen som overstadig beruset da han ankom leiligheten. Tiltalte mener at fornærmede bidro til samtalen på lik linje med de andre, og at hun beinflørtet med ham under bordet.

Fornærmede gikk etter hvert på do for å kaste opp, og tiltalte forklarer at han ble med. Deretter gikk de til kjøkkenet, hvor de både klemte og danset, før de satt seg i sofaen, beskrev mannen.

– Så forflytter vi oss begge fra sofaen og inn på soverommet. Alt det her etter at hun sier at hun ikke husker noe, sier tiltalte idet stemmen knekker.

Inne på soverommet snakket de to sammen, og ifølge tiltalte ble det tydelig kommunisert fra begge sider at de to ville ligge sammen. Han mener også at det var et frivillig og samtykkende samleie som fant sted denne kvelden.

– Helt utenkelig

Videre forklarte tiltalte at han fikk bakoversveis da arbeidsgiveren ga beskjed om at det var kommet en varslingssak mot ham.

– Det er viktig for meg å si at jeg ikke har gjort noe straffbart. Det er helt utenkelig at jeg skulle bli tiltalt i denne saken, forklarte tiltalte.

Handlingen han er tiltalt for omfatter ifølge straffelovens paragraf 292 en minstestraff på tre års fengsel, og det er nedlagt påstand om erstatning til fornærmede.

Det er satt av fire dager til rettssaken.

Powered by Labrador CMS