Kortvideoene Katarina Moneta fronter har fått en fremtredende plassering på NRK.no-fronten.

Tror på NRKs «Tiktok»-prosjekt: 
– Nyheter skal være enkle å forstå

– Hele prosjektet handler om å nå yngre og å treffe dem på en måte som fungerer for dem, sier NRK-journalist Katarina Moneta. 

Publisert Sist oppdatert

Hver eneste dag kan man nå se Tiktok-lignende videoer i høydeformat på fronten hos NRK.no. 

Videoene er en del av NRK Forklarers nye prosjekt, og det er profil og journalist Katarina Moneta som er prosjektets ansikt utad. 

Redaksjonsleder Eirik Tufteland Kroken i Ung-redaksjonen forteller at de nå tester ut nye grep for hvordan man kan nå litt yngre folk på NRK.no. 

– Nå prøver vi høydevideoer direkte på forsiden. Etter man har trykket på en video kan man scrolle og sveipe videre, som gir en slags feedfølelse. Det andre vi tester er en ung profil i Katarina, som publikum kan kjenne igjen fra gang til gang.

Høyere andel unge

Målet er at unge, som man har tall på at er innom NRK.no én gang i uka, kommer tilbake oftere og føler seg velkommen, sier Kroken. Foreløpige tall tyder på at videoene går bedre blant de unge enn andre videoer på front. Av de som ser på videoene er i snitt 16,9 prosent under 30 år.

Eirik Tufteland Kroken forteller at høydevideoprosjektet har fått gode tilbakemeldinger.

– Det er en god del mer enn det vi ser på andre videoer på NRK.no, som ligger rundt 10 prosent.

Kroken sier at de har fått gode tilbakemeldinger på NRK Forklarer, og at de i brukerintervjuer får beskjed om at dette er innhold som treffer unge. Seertallene varierer fra video til video, og avhenger av tema og sak, sier han.

– Det har også med plassering å gjøre, og vi lærer mye underveis med tanke på fronting. De fleste har rundt 25.000 – 55.000 seere. Det viktigste for oss er at dette blir sett og likt av unge, og at de ser at dette svarer på deres behov, avslutter han.

– Nyheter skal være enkle å forstå

Etter to år som programleder og journalist på Tiktok for NRK Super, er det journalist Katarina Moneta som nå er ansiktet utad for det nye prosjektet. Hun sier til Journalisten at hun liker godt hvordan de jobber i NRK Forklarer. 

– Jeg får satt meg ganske grundig inn i ulike saker, og det er interessant. Det som er viktig, som hele prosjektet handler om, er å nå yngre og å treffe dem på en måte som fungerer for dem.

NRK Forklarer prøver ut videoer i høydeformat direkte på fronten.

Nyheter skal være enkle å forstå, sier Moneta, og hun er opptatt av å gjøre nyheter tilgjengelige for alle.

– Da er det viktig at det ikke blir for komplisert, og at vi ikke gaper over for mye per video. Vi trenger en fokussetning om hva som er viktigst å fortelle, hva unge lurer på og hva vi kan svare på.

Det er veldig mange temaer som angår unge, sier Moneta. Det kan være nære ting, som hva som foregår i livene deres, eller store verdenshendelser som trengs å forklares.

At hun nå fronter hele prosjektet og daglig figurerer på NRK.no tenker Moneta ikke videre over.

– Det som er mest stas er at innholdet kommer ut. Jeg er veldig glad i å formidle. Jeg er jo ikke utdanna journalist, men skuespiller og musikalartist. Så jeg er glad i historiefortellingen, driven og gangen i ting. Jeg er den som er synligst, men vi er en hel gjeng som jobber mye.

Hun sier flyten de har funnet er veldig bra, og at det er spennende å se hvordan prosjektet fungerer.

Powered by Labrador CMS