Den uavhengige russiskspråklige TV-kanalen Dozjd, internasjonalt kjent som TV Rain, er erklært uønsket i Russland: – Vi blir kalt en trussel mot den nasjonale sikkerheten, sa sjefredaktør Tikhon Dzjakov da Journalisten traff ham i Riga tidligere i år.

Pressefrihet:

TV Rain erklært som uønsket organisasjon i Russland 

Mener at TV-kanalens latviske og nederlandske avdelinger har «diskreditert» russiske myndigheter.

Publisert

Den russiske statsadvokatens kontor har erklært den uavhengige kanalen TV Rain sine avdelinger i Latvia og Nederland som «uønsket», noe som kriminaliserer deres arbeid i Russland.

Det skriver nettavisen Meduza, som også er erklært uønsket i Russland, på sine nettsider

Fra juli 2022 opererte TV Rain i eksil fra Riga i Latvia, men mot slutten av fjoråret ble kringkastingslisensen deres kansellert etter en avgjørelse fra Latvias nasjonale elektroniske medieråd (NEPLP). Som følge av dette mistet TV Rain også lisensen til å rapportere fra Litauen og Estland.

Siden har mesteparten av staben jobbet fra Nederland.

At TV Rain-avdelingene i eksil nå er erklært som uønskede organisasjoner, innebærer blant annet at de ikke kan drive folkefinansiering i Russland. Dermed blir TV Rain avhengig av støtte fra lesere i andre land.

Ifølge en uttalelse fra russiske myndigheter ble TV Rains juridiske enheter i Latvia og Nederland opprettet av den «utenlandske journalisten Natalja Sindejeva», som ble erklært «utenlandsk agent» i Russland etter at myndighetene blokkerte TV Rain for påståtte «systematiske brudd på medie- og informasjonslover». 

Uttalelsen fra myndighetene peker også på at TV Rain mottar finansiering fra den nederlandske stiftelsen Stichting 2 Oktober, som er plassert i Russlands register for «utenlandske agenter». 

I tillegg peker Russland på at mediet publiserer materiale fra «ekstremistiske organisasjoner», som opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyjs Anti-Corruption Foundation , «terrororganisasjoner» som Hizb ut-Tahrir og «utenlandske agenter» som Meduza og Radio Liberty.

Ifølge Meduza mener russiske myndigheter at TV Rains latviske og nederlandske avdelinger har «diskreditert» russiske myndigheter, spredt «desinformasjon» om Russlands «spesielle militæroperasjon» og støttet mennesker og organisasjoner som har blitt erklært «utenlandske agenter» eller «uønsket» i Russland.

Powered by Labrador CMS