– Bare på den lille timen vi har holdt oss her, har vannet steget med en meter, forteller Aftenposten-fotograf Stein J. Bjørge og journalist Thomas Olsen som rapporterer fra området rundt Dokka.

 Vannet stiger rundt Aftenpostens journalister: – Ligger en robåt der bilene sto

Innholdsrik dag for journalistene som dekker uværet «Hans». 

Publisert Sist oppdatert

Journalister fra flere mediehus har hatt et innholdsrikt døgn etter at uværet «Hans» for alvor meldte sin ankomst i går. Det meldes om jordras og oversvømmelser, og blant annet i Innlandet har flere personer måttet evakuere. 

– Nå står vi akkurat på utsiden av et gårdstun litt nord for Dokka. Det er en familie som tydeligvis har forlatt huset sitt i all hast, for der stod det tre biler for tre minutter siden og nå står det en robåt der bilene stod. 

Mangeårig fotograf i Aftenposten, Stein J. Bjørge, ringer fra et søkkvått Dokka. De sitter i bilen for å tørke opp etter å ha vært på reise siden mandag. 

Stiger fort

Sammen med journalist Thomas Olsen er Bjørge blitt sendt for å dekke uværet «Hans». Erfaringen fra tidligere flomkatastrofer kommer godt med. I bagasjen har de pakket alt fra vadere, skift, flere støvlepar og søppelsekker til tørre klær. 

De har ikke en bestemt rute de kjører, men følger flommen nordover. 

– Vi er her for å dokumentere. Da er det viktig å være på plass der det skjer. Ikke rett etter at det har skjedd. Vi har jo litt rutine på dette. Jeg har jo valgt å kjøre en bil som er litt høy oppunder, slik at det går an å komme seg frem her, forteller Bjørge til Journalisten tirsdag. 

– Det er jo sånn at det har blitt litt vanskelig å ta seg frem i disse områdene her når det er på det verste. 

Reportasjeteamet har allerede fått erfare hvor fort vannet stiger. 

– Bare på den lille timen vi har holdt oss her i dette området, har vannet steget med hvert fall en meter. 

– Nå tenker jeg vi bare må komme oss over på hovedveien. Vi må bare ta bilder av han fyren i båten først, sier Bjørge før han legger på. 

Ikke lett å komme til

Avisa Valdres befinner seg midt i det som ser ut som et episenter for stormen. Det har rast mye i de bratte dalførene rundt Fagernes hvor redaksjonslokalet ligger. 

Journalist i lokalavisa Marit Beate Kasin er på vei til pressekonferanse i kommunen, men tar seg tid til å snakke med Journalisten. Hun har jobbet i ett siden uværet «Hans» startet. 

– Det begynte i dag tidlig, og så dro det seg til noe fryktelig til her, forteller hun. 

– Så langt er 40 personer evakuert til hotellet her på Fagernes. Jeg har pratet med familien som ble firt ut og heist opp i helikopter i natt med to små barn. Det var en ganske dramatisk historie. De våkna opp til at veien er borte, og fjøset er tatt av jordras.

Susanne Aidensfield og Marit Beate Kasin på vei ut for Avisa Valdres for å dekke uværet «Hans»
Susanne Aidensfield og Marit Beate Kasin på vei ut for å dekke uværet «Hans» for Avisa Valdres.

Kasin forteller at de håper å komme seg inn til rasstedet, men at det ikke er lett å komme til. Mye av området er sperret av. 

– Vi har hentet inn alt vi har av ressurser og har fokus på å prøve å komme til rasområdene, men hele bygda er isolert, forteller hun. 

– Vi håper å komme tettere på fra lufta. Det er den eneste måten å vise ødeleggelsene på. 

Drone er uaktuelt, men nå håper de å få rekvirert et helikopter. Det er ikke hverdagskost for en liten lokalavis. 

– Det er en forventning om at det kommer til å balle på seg i løpet av dagen. Folk her er forberedt på at det kan bli enda verre, forteller Kasin. 

Lå og sov

TV-fotograf i NRK Innlandet, Frode Meskau, startet dagen tidlig med kollega og journalist Aleksander Nordengen Brevig. Østre Toten pekte seg ut som reportasjedestinasjon etter at flere hustander måtte evakuere i området.

– Det var veldig konkret, og vi reiste dit og møtte en kar som hadde fått tilbud om å bli evakuert, men som ikke ble det. Vi sendte direkte derfra, sier Meskau til Journalisten.

Stedet ble utpekt av ordføreren som et område med mye værtrøbbel, men da NRK-journalistene møtte opp var det ingen som kom ut da de ringte på. Mannen som bodde i huset hadde nemlig sittet oppe til langt på natt for å følge med på Lenaelva og lå og sov.

– Vi fikk spora opp telefonen hans og måtte ringe og vekke han. Men det var ålreit det, han var en hyggelig kar og stilte opp .

Teamet fra NRK er basert på Hamar og Meskau forteller at all dramatikken skjer på vestsiden av Mjøsa og at det er der de kommer til å fortsette dagen.

– Nå prøver vi å spore opp noen av de som er blitt evakuert, avslutter han.

Powered by Labrador CMS